Κλείνοντας τις εργασίες του φετινού συνεδρίου Athens Investment Forum 2020, ο Νικόλαος Μήλης, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την επιτυχή διοργάνωση.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένος ο εν λόγω θεσμός, θα χρειαστεί να είμαστε πρακτικοί με αποτελέσματα, άρα θα πρέπει όσα ειπώθηκαν να επικοινωνηθούν εκεί που πρέπει, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Έτσι, θα επιτύχει ο θεσμός αυτός που θα συνεχιστεί και του χρόνου από την πλευρά του ΤΕΕ ώστε να υπάρχει διάλογος και συνεισφορά.
Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μήλης ανέφερε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορικών διαστάσεων υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπάρχει συνεχής μείωση των θέσεων εργασίας, πολλές προκλήσεις και δυστυχώς συνεχές έλλειμμα απαντήσεων για αυτές. Παράλληλα, στην Ελλάδα έγιναν αισθητά τα καταστροφικά αποτελέσματα του Ιανού, άρα η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη πραγματικότητα.
Κατ’ επέκταση, το περίγραμμα είναι ότι η Ε.Ε. θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, με το 30% να αφιερώνεται σε πράσινες δράσεις και το 20% σε ψηφιακές δράσεις. Συνολικά 32 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα και σε αυτά αν προστεθούν το ύψος της χρηματοδότησης από διαρθρωτικά ταμεία, από το ΕΣΠΑ και αρκετά ακόμη δισ. του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, τότε η Ελλάδα θα σχεδιάσει, να εγκρίνει, να προκηρύξει και να υλοποιήσει κλιματικές ψηφιακές και κοινωνικές δράσεις ύψους 115 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 13-14 δισ. ετησίως, ενώ σήμερα οριακά η χώρα διαχειρίζεται 3-4 δις. ευρώ. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντήσουμε, όπως υπογράμμισε ο κ. Μήλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα χρειαστούν ανατροπές στη λειτουργία του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών και μια νέα λογική για τα έργα υποδομής στην ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα συγκοινωνιακά έργα, τη διαχείριση αποβλήτων και άλλους τομείς. Όπως τόνισε, υπάρχει η ιστορική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα το παραγωγικό της υπόδειγμα, από εισαγωγικό σε αυτόνομο και εξαγωγικό και να πράξει brain import αντί για brain drain. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται επένδυση και στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, να γίνουν νέες συγκοινωνιακές υποδομές και έξυπνες πόλεις, με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και με περιβαλλοντική δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Καταλήγοντας, ο κ. Μήλης δήλωσε ότι όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια θα έρθουν με αξιοποίηση της εμπειρίας, με αρμοδιότητες προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση, με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του, το ΤΕΕ στέκεται αρωγός στην Πολιτεία διαχρονικά με βασικά εργαλεία τη ψηφιοποίηση του κράτους και με μια πρόσφατη πρόταση για δημιουργία παρατηρητηρίου για το ταμείο ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Μήλης έθεσε το ερώτημα: “Είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε τη μεγάλη ανατροπή;”.