Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, τη Δευτέρα 18 Απριλίου, η τελευταία Προσυνεδριακή Συζήτηση, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των προσυνεδριακών συζητήσεων της Νέας Δημοκρατίας, στο δρόμο προς το 14ο Τακτικό Συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 6 μέχρι τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η θεματική της συζήτησης ήταν «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα» με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων & Αντιπρόεδρο ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας: Έλενα Ράπτη, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Μαρία Νάτσιου, Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέα Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού ΝΔ.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Κ. Γενικέ Διευθυντά,
Κ. Γραμματέα Οργανωτικού,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,
Πρόεδρε της ΔΕΕΠ,
Της Τοπικής μας οργάνωσης,
Αγαπητέ πρ. πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ
Κ. Δήμαρχε,
Αγαπητά στελέχη από τη Β’ Πειραιά, από τη Νίκαια, από την Α’ Πειραιά, από όλη την Αττική,
Στελέχη της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ,
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ακόμα μια μαζική συγκέντρωση, ακόμη μια μαζική παρουσία, ακόμη μια ουσιαστική συζήτηση, που ακόμα μια φορά ξεπερνά τον πολύ υψηλό πήχη που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι. Όχι μόνο της μαζικής παρουσίας, αλλά των ουσιαστικών συζητήσεων.
Σήμερα, συζητάμε ένα από τα πιο σημαντικά -ίσως το σημαντικότερο- θέματα. Αν κάτι συνέβη στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης -και συνέβησαν πολλά είναι η αλήθεια- είναι ότι πολλές φορές οι λέξεις έχασαν το νόημά τους. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά ηθελημένα.
Και κυρίως αυτό συνέβη εξ’ αιτίας ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Έννοιες όπως η κοινωνική πολιτική, η ισότητα, η ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών, προσπάθησαν να γίνουν κτήμα ενός και μόνο πολιτικού χώρου. Αυτό το ζήσαμε πολύ τις προηγούμενες δεκαετίες και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Το αποκορύφωμα, ήταν τα δύο χρόνια της πανδημίας, όπου κάποιοι -ευτυχώς πολύ λίγοι- το εκμεταλλεύτηκαν και αντί να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, βγήκαν στους δρόμους ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους, για να κάνουν αυτό που ήξεραν καλύτερα και το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά.
Να κάνουν πορείες χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα, με κούφια συνθήματα περασμένων δεκαετιών. Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων με την πολιτική του και όχι με εύκολες λύσεις και συνθήματα, έκανε κάτι που αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για ολόκληρη τη χώρα, για όλους τους πολίτες. Κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από απλώς έναν πολιτικό χώρο. Έδωσε μαζί με την Κυβέρνηση στις λέξεις το αληθινό τους νόημα.
Γιατί, φίλες και φίλοι, κοινωνική πολιτική δεν είναι οι πορείες με κούφια συνθήματα, δεν είναι το να βγαίνεις στους δρόμους και να ζητάς τις παραιτήσεις Υπουργών ενώ έχεις μειώσει τις ποινές αυτών που διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα.
Κοινωνική πολιτική είναι να αποκαθιστάς τις αδικίες, κοινωνική πολιτική είναι να βάζεις τις προσήκουσες ποινές γι’ αυτούς οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά τις γενετήσιας ελευθερίας και όχι μόνο, κοινωνική πολιτική είναι ο προσωπικός βοηθός των ατόμων με αναπηρία, είναι η γραμμή 15900, είναι τα κέντρα φιλοξενίας και στήριξης κακοποιημένων γυναικών, είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που θα ακούσουμε στη συνέχεια από τον Υπουργό, τις Υφυπουργούς και τους ομιλητές μας.
Εμείς περάσαμε από τα εύκολα λόγια στις πράξεις και δεν ήταν καθόλου απλό. Είμαστε λοιπόν πολύ περήφανοι.
Προσωπικά, βρίσκομαι για τρίτη φορά στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιά μέσα σε λίγους μήνες. Πήγαμε στη Σαλαμίνα, όπου θα βρεθούμε και αύριο μαζί με τον Πρωθυπουργό, επισκεφτήκαμε τη Λαχαναγορά του Ρέντη -στην οποία πήγε και ο ίδιος ο Πρόεδρός μας-.
Γιατί επιλέξαμε τη Νίκαια γι’ αυτή τη συζήτηση; Γιατί όπως χρησιμοποιήθηκαν κάποιες «ατζέντες» από την Αριστερά -και τον ευρύτερο χώρο-, έτσι και κάποιες περιοχές θεώρησαν ότι τους ανήκουν. Καμία περιοχή δεν ανήκει σε κανέναν.
Ο κόσμος θα μιλήσει, θα εκφραστεί δυναμικά και όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και εδώ στη Νίκαια και σε όλη την Β’ Πειραιά, η Νέα Δημοκρατία θα φωνάξει δυνατά πως είναι παρούσα και μαζί με τον πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι γαλάζια.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Ως αρμόδιος Υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε με παραδείγματα στην πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου και κατοχυρώνει το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζόμενων και η ταχεία απονομή συντάξεων. Αποτέλεσε ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που υιοθετεί αυτή η κυβέρνηση με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, νόμο που θεσπίζει νέα δικαιώματα και δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τριπλασίασαν τους ρυθμούς τους σε σχέση με το παρελθόν και δημιούργησαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας.
Οι πολιτικές αυτές φέρνουν απτά αποτελέσματα με την ανεργία να έχει μειωθεί, τον Φεβρουάριο του 2022, στο 12,8 % από 17,2 % τον Ιούλιο του 2019.
Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νόμο για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και θεσπίζει για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, καθώς και μπόνους για επιβράβευση των μακροχρόνια ανέργων που αναζητούν ενεργά εργασία.
Μια ουσιαστική και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση που θέτει κριτήρια προκειμένου τα ωφελήματα να πηγαίνουν σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που καταχρώνται τις κοινωνικές παροχές. Ο ίδιος νόμος θέτει τις βάσεις για τη νέα στεγαστική πολιτική, που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση στέγης για εργαζόμενους, ανέργους και ειδικότερα τους νέους.
Κοινωνική πολιτική δε νοείται χωρίς την στήριξη στο θεσμό της οικογένειας. «Η δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς” που εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι νέες γονικές άδειες, οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ενισχύουν στην πράξη την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς», ανέφερε.
Τέλος με τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις “fast track”, «επιταχύνουμε περαιτέρω την απονομή των συντάξεων τόσο για τους νέους συνταξιούχους όσο και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν. Σημειώνεται ότι το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις (έναντι 123.000 το 2019), μέγεθος που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών».
Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, η Αντιδήμαρχος πολιτικών ισότητας, αντιμετώπισης διακρίσεων και έμφυλης βίας του Δήμου Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, ο Γραμματέας για τα Άτομα με Αναπηρία ΝΔ Κώστας Λολίτσας.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές της Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος και Ιωάννης Τραγάκης,ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Β’ Πειραιά Αθανάσιος Κατσιρούμπας και ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Σταύρος Θωμαΐδης.
Παρόντες κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής συζήτησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος και ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής Γρ. Προέδρου Στέλιος Κονταδάκης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια.