Αιφνιδίασε χθες τις αγορές η Τράπεζα της Τουρκίας, όχι επειδή προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, αλλά επειδή η μείωση υπερέβη κάθε πρόβλεψη. Hταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 100 μονάδες βάσης και ήταν η τρίτη κατά σειρά. Παράλληλα η Τράπεζα της Τουρκίας έδωσε σήμα ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, που έσπρωξε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της σε νέα ακραία επίπεδα, πλησιάζει στο τέλος του. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, υπό τον διοικητή Σαχάμπ Καβτσίογλου, μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 10,5% από το 12%, παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 83% – και πάντα με τα επίσημα στοιχεία που αμφισβητούνται. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα εξετάσει να κάνει «ένα ανάλογο βήμα στην επόμενη συνεδρίαση και να κλείσει τον κύκλο των μειώσεων επιτοκίων». Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν τη μείωση, καθώς είχαν προηγηθεί επανειλημμένες και πιεστικές εκκλήσεις του Ερντογάν να μειωθούν τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του έτους. Εκτιμούσαν πάντως πως η νέα μείωση δεν θα υπερέβαινε τις 100 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 και έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο του λαού.
Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας μειώθηκε στο 10,5% από το 12%.
Η αντίδραση της αγοράς στη νέα αδικαιολόγητη επιλογή της κεντρικής τράπεζας ήταν χλιαρή, με τη λίρα να εμφανίζει μικρές μόνο μεταβολές όταν έγινε γνωστή η είδηση. Η Τουρκία κινείται αντίθετα προς την επικρατούσα τάση της εποχής, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τα άλματα του πληθωρισμού. Eχει, άλλωστε, προηγηθεί ο αμέσως προηγούμενος αιφνιδιασμός των αγορών, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Αύγουστο, επαναφέροντας έναν γύρο νομισματικής χαλάρωσης, έπειτα από μία παύση μηνών.
Οικονομολόγοι που μίλησαν στο Bloomberg προειδοποίησαν ότι η συμμόρφωση της κεντρικής τράπεζας με τις απαιτήσεις του Ερντογάν εγκυμονεί τον κίνδυνο νέας κρίσης. Ο προηγούμενος κύκλος μείωσης των επιτοκίων, συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης, το 2021, κατέληξε σε νομισματική κρίση και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ακόμη θητεία στην εξουσία, ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών και της λίρας. Η τουρκική λίρα έχει από την αρχή του έτους υποτιμηθεί κατά 28% και παρουσιάζει τη χειρότερη απόδοση από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με εξαίρεση το πέσο της Αργεντινής και το ρούβλι.