Το ολλανδικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη ότι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Meta, το Facebook Ireland, χρησιμοποίησε αθέμιτα προσωπικά δεδομένα Ολλανδών πολιτών μεταξύ 2010 και 2020 και εκδικάζει ομαδική αγωγή, λέγοντας, συγκεκριμένα, ότι η εταιρεία «παραβίασε το νόμο».

«Προσωπικές πληροφορίες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για τους σκοπούς διαφημίσεων, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται», αναφέρεται στη περίληψη της δικαστικής απόφασης.

«Προσωπικές πληροφορίες δόθηκαν σε τρίτους χωρίς να ενημερωθούν οι χρήστες του Facebook και χωρίς να υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο».

Η απόφαση απευθύνεται στη Facebook Ireland επειδή είναι το τμήμα της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των δεδομένων των Ολλανδών χρηστών.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ικανοποιημένη» με ορισμένα μέρη της απόφασης και θα ασκήσει έφεση σε άλλα, σημειώνοντας ότι ορισμένοι ισχυρισμοί χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία.

«Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών είναι σημαντική και θέλουμε να έχουν τον έλεγχο του τρόπου χρήσης των δεδομένων τους», δήλωσε το άτομο.

Ο ενάγων, Data Privacy Stichting, ξεκίνησε το 2020 ως σύμπραξη μεταξύ μιας ομάδας δικηγορικών γραφείων και της Ολλανδικής Ένωσης Καταναλωτών για να προσπαθήσει να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Η ολλανδική υπόθεση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη φάση όπου θα μπορούσε να διεκδικηθεί οποιαδήποτε αποζημίωση. Η ομάδα Data Privacy Group δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.