Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. M. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη να προσφέρει στην κοινωνία εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους ώστε να τεθεί και σε διαβούλευση. Θα προβλέπει πως ο οργανωτής της διαδήλωσης θα ορίζεται σαφώς και θα γίνεται λόγος αν είναι φορέας ή φυσικό πρόσωπο. Ο οργανωτής θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες για ό,τι συμβεί, καθώς θα είναι ο κατά τω νόμω υπεύθυνος.

«Ομόλογος» του υπευθύνου των διαδηλωτών θα είναι ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής, ενώ οι πορείες θα γίνονται και με παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και θα δύναται να προτείνει και εναλλακτικές διαδρομές.

Από μέρους των διαδηλωτών, θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη αναγγελία για τη διοργάνωση της διαδήλωσης, προκειμένου να γίνεται η ανάλογη προετοιμασία από μέρους της πολιτείας. Άλλωστε, θα υπάρχει και μέριμνα για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, π.χ. μέσω των χαρτών και των ηλεκτρονικών εφαρμογών που λαμβάνουν real time δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους, προκειμένου και όσοι κινούνται στον αστικό ιστό να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η πιο σημαντική καινοτομία θα είναι ο περιορισμός των πορειών και σε πεζοδρόμια – πρόκειται για παλιότερη πρόταση του Γιώργου Καμίνη που ποτέ δεν υιοθετήθηκε- ή και μια λωρίδα δρόμου, καθώς, όπως αναφέρεται στο νομοθέτημα η διαδήλωση «θα πρέπει να μην προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής των συμμετεχόντων». Το πού τελικά θα γίνει η διαδήλωση, θα αποφασίζουν οι αστυνομικές αρχές με τη γνωμοδότηση της οικείας δημοτικής αρχής.