Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Βατικανό, δεμεύτηκε ότι θα πέσει άπλετο φως στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά τη δημοσιοποίηση, από την επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν, συνομιλίας αξιωματικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι συζητούν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus.

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία,παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους πως η Γερμανία θα μπορούσε έτσι να παρασυρθεί βαθύτερα στον πόλεμο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας», αναφέρει στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας «υπεκλάπη μια συνομιλία μεταξύ αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας]. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή απομαγνητοφωνημένη εκδοχή που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγές είπαν νωρίτερα σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι η συνομιλία έγινε στη Webex, μια αμερικανικής κατασκευής διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων.

«Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή αν υπάρχει δομικό πρόβλημα ασφαλείας», δήλωσε ο Κονσταντίν φον Νοτς, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Έρευνα για «παρακολουθήσεις» πολιτικών προσώπων στην Ιταλία

Μεγάλη έρευνα για μη εξουσιοδοτημένες «παρακολουθήσεις» υπουργών και προσωπικοτήτων είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, πριν από ένα χρόνο, ο Ιταλός υπουργός Άμυβας Γκουίντο Κροζέτο είχε προβεί σε μήνυση αφού είχαν δημοσιευθεί στοιχεία που αφορούσαν την φορολογική του δήλωση.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα η οποία ανέδειξε μη εξουσιοδοτημένες παρακολουθήσεις προσωπικών στοιχείων πολιτικών, κυρίως της Κεντροδεξιάς, αλλά προσωπικοτήτων από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Ανάμεσα στα ονόματα-στόχους της «κατασκοπίας», εκτός από τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, είναι ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίντζιντα, άλλοι τρεις υπουργοί της Ιταλικής Κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φάμπιο Ραμπέλι, αλλά και ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ράπερ Φέντετς, η σύζυγος του Σίλβιο Μπερλουσκόν, η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο υπολοχαγός της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Πασκουάλε Στριάνο φέρεται να είναι η «πηγή» παράνομης πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων, όταν υπηρετούσε στην Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας.