ΟΚΑΑ-Απόστολος Αποστολάκος: «Η ΕΚΕ πρέπει να αποτελεί θεμέλιο λίθο καθημερινής πρακτικής ενός Οργανισμού»

23
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν μπορεί να προσεγγίζεται με «ala cart διάθεση» αλλά οφείλει να αποτελεί θεμέλιο λίθο της καθημερινής πρακτικής και λειτουργίας ενός Οργανισμού. Αυτό σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), Απόστολος Αποστολάκος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προάσπισή του ενώ επεσήμανε ότι και οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται με μεγάλη ευαισθησία στις δράσεις που διοργανώνονται.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αποστολάκου στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εύη Παπαδοσηφάκη.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας έχει αυξήσει τις δράσεις ΕΚΕ; Οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε για το μέλλον σε ποιους τομείς εστιάζονται;

Στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ ΑΕ) διαπνεόμαστε από το σκεπτικό πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν μπορεί να προσεγγιστεί με μια ala cart διάθεση. Αντιθέτως οφείλει να αποτελεί θεμέλιο λίθο της καθημερινής πρακτικής και λειτουργίας ενός Οργανισμού! Θα πρέπει να στηρίζεται σε μια καλά σχεδιασμένη και επεξεργασμένη στρατηγική, με σταθερούς άξονες, συγκεκριμένα ζητούμενα και ξεκάθαρες δράσεις. Πάντοτε, βέβαια, έχοντας στον πυρήνα της τη διάθεση για προσφορά και στήριξη ποικίλων πτυχών της ελληνικής κοινωνίας.

Μιλήστε μας για την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων από τον Οργανισμό.

Είμαστε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προάσπισή του, προκειμένου να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις του ΟΚΑΑ ΑΕ στην βιωσιμότητα του πράσινου κεφαλαίου για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Μάλιστα, στον πυρήνα της καθημερινής μας δραστηριοποίησης βρίσκονται εξόχως σημαντικά «προϊόντα» που συναρτούν την ίδια τους την παρουσία από το φυσικό περιβάλλον: φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, όλα τους παράγωγα και απότοκα της ίδιας της φύσης, της γης και του νερού. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις μας επιχειρούμε να εφαρμόσουμε σταδιακά συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίησή τους για άλλους, κυρίως γεωργικούς σκοπούς.

Διαπιστώνετε ότι αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τον βαθμό της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων;

Δίχως άλλο! Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται τόσο από το πλήθος και το εύρος των προγραμμάτων που εκπονούν οι επιχειρήσεις, όσο και από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού σε ποικίλες δράσεις και στρατηγικές. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία εξ’ αυτών προκύπτουν από την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά της. Αυτό είναι δείγμα του βαθμού σύνδεσης και άμεσης διάδρασης μεταξύ των επιχειρήσεων και του κοινωνικού συνόλου, στο πλαίσιο της διασφάλισης ενός προσήμου προσφοράς και στήριξης που δεν γνωρίζει χρονικές δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Ενδιαφέρονται οι εργαζόμενοι για την ΕΚΕ;

Πρόσφατα, ο Οργανισμός διοργάνωσε δύο δράσεις στις οποίες ο βαθμός εμπλοκής και εν γένει συμμετοχής των εργαζομένων δεν ήταν μόνο θεμιτή αλλά και επιβεβλημένη. Στα μέσα Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία στον χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη με στόχο τη συμβολή όλων των εργαζόμενων του ΟΚΑΑ στην κάλυψη των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών της χώρας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος οργανώθηκε εκπαιδευτική διάλεξη αναφορικά με την πυρασφάλεια. Σε αμφότερες τις ενέργειες, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή εργαζομένων τόσο του ίδιου του Οργανισμού, όσο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους του, ήταν παραπάνω από έντονη, γεγονός, που μας οπλίζει με πρόσθετη ενέργεια για τον σταδιακό εμπλουτισμό των πολιτικών μας ΕΚΕ με αντίστοιχες ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις στο εγγύς μέλλον.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr