Αυστηρότερες ποινές για τροχαίες παραβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ποινές πρέπει να εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη στο υπουργείο για θέματα οδικής ασφάλειας, εντατικοποίηση ελέγχων καθώς πρέπει να εμπεδωθεί η αντίληψη πως ό,τι προβλέπεται θα εφαρμόζεται. 

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, υπάρχουν συγκεκριμένες παραβάσεις που η κατάσταση έχει ξεφύγει τραγικά,  όπως η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, παραβίαση stop, επιθετική οδήγηση, χρήση κινητού. «Αν πρέπει να πάρουμε αυστηρότερες αποφάσεις, μια είναι η αυστηρότερη απόφαση, η αφαίρεση της αδείας οδήγησης, πολύμηνη στην αρχή, πολυετής αν το ξανακάνεις, οριστική αν είσαι συνεχώς υπότροπος».

Ανέφερε  ότι χρειάζεται αναδιάταξη του δυναμικού της ελληνικής αστυνομίας σε κρίσιμες υπηρεσίες για την εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη.  Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αποδυνάμωση της τροχαίας και να γυρίσουν πίσω τα 250 άτομα που αποσπάστηκαν μόνο το 2023. Τόνισε ακόμη ότι θα αξιοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα και οι κάμερες που ήδη υπάρχουν και για τις τροχαίες παραβάσεις αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών. Πρόσθεσε ότι έχει δοθεί ταυτόχρονα διαταγή στην ομάδα ΔΙΑΣ να αποδίδει ποινές και σε τροχαίες παραβάσεις.

Ερωτηθείς για τους αυτοσχέδιους παράνομους αγώνες στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε ορισμένους ένας δημόσιος δρόμος να μετατρέπεται σε πίστα αγώνων βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ηχορύπανση.

Επισήμανε ότι θα απαγορευτούν τέτοιες ενέργειες, η τροχαία και η αστυνομία θα παρεμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως την Παρασκευή και το Σάββατο όταν έγιναν και συλλήψεις.

Για τις νέες ταυτότητες τόνισε ότι η οποιαδήποτε άρνηση δεν είναι τίποτα άλλο πάρα σκοταδισμός και παραλογισμός και πρόσθεσε ότι η νέα ταυτότητα δεν πλαστογραφείται και δεν θα χακάρεται. Τέλος, είπε ότι θα υπάρχει δυνατότητα  από τον Δεκέμβριο, εφόσον νομοθετηθεί, να υπάρχει στην νέα ταυτότητα ο προσωπικός αριθμός, ο αριθμός του ΑΦΜ με δυο-τρια στοιχεία, που θα επιλέγει ο πολίτης.