Την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για θέματα ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων και για την περίοδο 2015-2019, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ν’ αρνηθούμε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται και προβάλλονται οι δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, από την ίδια μας την επιλογή ν’ αναθεωρήσουμε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, για να μπορεί η Αντιπολίτευση να προκαλεί Εξεταστικές Επιτροπές, φαίνεται ποια είναι η αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας της διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημοκρατίας. Συνεπώς και δεν έχουμε κανένα θέμα. Βεβαίως, όμως, η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε θέματα που, έτσι κι αλλιώς, έχουν απαντηθεί πολλές φορές και που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα εργαλειοποιήσει, για να κρύψει την παταγώδη του αποτυχία στα μεγάλα, στα κεφαλαιώδη που απασχολούν την Πατρίδα και την κοινωνία. Αφού είναι να συζητήσουμε, θα συζητήσουμε για όλη την περίοδο από το 2015 και μετά. Και αφού θέλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να θυμηθούμε συμπεριφορές και περιστατικά, που είμαι βέβαιος ότι κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας, όπως για παράδειγμα εταιρείες δημοσκοπήσεων που σχετίζονται με Υπουργούς κολλητούς του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακλητούς τους υπαλλήλους ή εταιρείες και εφημερίδες που προέβαλαν δημοσκοπήσεις, οι οποίες όχι απλώς χαμήλωναν τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με τα γνωστά αναντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα, είμαστε εδώ να τα δούμε και να τα συζητήσουμε όλα, χωρίς καμία δυσκολία, για όλη την περίοδο από το 2015 μέχρι και σήμερα.
Είναι σαφές για ποιο λόγο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επιλέγει να πολιτεύεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχει προφανή αδυναμία να αντιπαρατεθεί ή να προσθέσει κάτι στα μεγάλα που ανησυχούν τους πολίτες και στις προσκλήσεις και στις προσδοκίες τους για το αύριο. Και λέω αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα, αυτά για τα οποία μας εγκαλεί, έχουν απαντηθεί πέντε φορές σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, έχουν δημοσιοποιηθεί με κατάθεση εγγράφων, έχουν δοθεί ό,τι εξηγήσεις κατά καιρούς έχουν ζητηθεί να δοθούν. Αν διαβάσει κανείς την πρόταση για την Εξεταστική, καταλαβαίνει ότι αυτά που λένε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως μακριά από την πραγματικότητα. Τι λένε στην πρόταση για την Εξεταστική; «Επικαλούμενος ο κ. Μητσοτάκης δήθεν μία “έκτακτη κατάσταση”» και μάλιστα εντός εισαγωγικών το «έκτακτη κατάσταση», αναφέρονται στην πανδημία, λες και ήταν κάτι που το ζούσαμε κάθε μέρα, που το είχε διαχειριστεί και ο κ. Τσίπρας ή που το είχε διαχειριστεί και ο προηγούμενος από τον κ. Τσίπρα, Πρωθυπουργός, ή οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη, τα τελευταία 70 – 80 χρόνια.
Μάς κατηγορεί, γιατί επιλέξαμε να ενημερώσουμε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μηνύματα την κοινωνία, για το τι μέτρα προφύλαξης έπρεπε να πάρει απέναντι στον Covid, όταν ακόμα ήταν αρχή για όλο τον κόσμο. Μας κατηγορεί, γιατί κάναμε καμπάνια και ενημερώσαμε για την ανάγκη εμβολιασμού την ελληνική κοινή γνώμη, όταν λίγο αργότερα μας κατηγορούσε ότι δεν έχουμε ενημερώσει επαρκώς. Μας εγκαλεί για το ποια Μέσα χρηματοδοτήσαμε όταν -πολλές φορές αυτά έχουν κατατεθεί δημόσια και όταν υπάρχουν και επιστολές από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τα κανάλια- έλεγαν ότι «εμείς συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση και να δοθούν κι άλλα χρήματα». Το ανυπόστατο και το αβάσιμο δεν θέλει πολύ για να το καταλάβει κανείς, διαβάζοντας το κείμενο της επιστολής.
Ο κ. Τσίπρας μας λέει: «Παιδιά, ακούστε να δείτε τι κάνετε εσείς. Χρησιμοποιείτε το δημόσιο χρήμα για να χειραγωγείτε τα κανάλια που να πηγαίνουν σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και να τους λέτε, φέρτε μου δημοσκοπήσεις που βγάζουν πρώτο τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία». Αυτό δεν μας ζητάει να ψάξουμε; Πρέπει όμως να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κατάστασης στην αποτυχία της πολιτικής του, στην αδυναμία του. Να δει αν η διαφορά που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι δήθεν ο Μητσοτάκης πληρώνει τα κανάλια ή μήπως οφείλονται στα πράγματα που έχει πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Μήπως οφείλεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους; Μήπως οφείλεται ότι στην εικόνα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015; Μήπως οφείλεται στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, στην ελληνο-γαλλική Συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του αποφάσισε να γίνει εθνική εξαίρεση; Μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά την πανδημία που περάσαμε, έχουμε περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα από ότι είχαμε πριν την πανδημία το 2019 και ότι οι επενδύσεις που φέρνουμε με τις μεταρρυθμίσεις μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 40.000 περισσότερες επιχειρήσεις; Μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι διεθνείς κολοσσοί στις καινοτομίες στις νέες τεχνολογίες της υγείας επενδύουν στη χώρα και προσελκύουν Έλληνες επιστήμονες, που είχαν φύγει στο εξωτερικό; Αυτή την Ελλάδα δεν τη βλέπει ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή, δεν έχουν προβληματιστεί; Μήπως τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι που δημιουργούν μια διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε στις εκλογές; Από εκεί και πέρα, δεν θα ερμηνεύσω ούτε πώς σκέφτονται, ούτε πώς έχουν αποφασίσει να κάνουν πολιτικές στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο ότι είναι αγκυλωμένοι σε συνταγές και σε τακτικές του παρελθόντος, αδυνατώντας να ερμηνεύσουν τον κόσμο που ζούμε και κυρίως ποια πολιτική απαντά στις ανησυχίες και στις προσδοκίες των πολιτών. Όλα τα υπόλοιπα απαντήθηκαν και θα απαντηθούν και θα έχουμε τη δυνατότητα -μιας και θα ψάξουμε από το 2015 και μετά τι γινόταν- να θυμηθούμε και ωραία και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια και το αναμενόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας
Αυτό που είπα -και επαναλαμβάνω- είναι ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειές τους. Για προφανείς λόγους ορισμένοι έβαλαν την άνω τελεία και πρόβαλαν αυτό που ήθελα να προβάλουν. Εμάς δεν μας νοιάζει η επικοινωνία. Μας νοιάζει η ουσία, γιατί απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ζουν με τις συνέπειες των ζημιών και των καταστροφών και με την αγωνία ενδεχόμενων ζημιών που θα προκύψουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τα φυσικά φαινόμενα είναι να διαχειριζόμαστε τις συνέπειές τους. Να κάνουμε έργα και παρεμβάσεις πρόληψης, για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη συνέπεια στις τοπικές κοινωνίες. Να τα διαχειριζόμαστε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής τους, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είπα και το γνωρίζουν όλοι.
Το σημαντικό είναι ότι η ελληνική Πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια αντιδρά και στο κομμάτι των αποζημιώσεων και στο κομμάτι των αποκαταστάσεων της όποιας ζημιάς γίνεται με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με βάση αυτά που ξέραμε. Αυτό γίνεται και στη Βόρεια Εύβοια. Από την ώρα που είχαμε τα δυσάρεστα των πυρκαγιών, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, με τα Δασαρχεία, με τους ανθρώπους εκεί, να απομακρυνθούν καμένα ξύλα, κορμοί να γίνουν κορμοπλέγματα και φράγματα με τους κορμούς. Ξεκινήσαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα. Υπάρχει πολύς κόσμος που δουλεύει συνέχεια, από την πρώτη στιγμή, και θα ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι αυτονόητο ότι μέσα σε ενάμιση-δύο μήνες δεν έχουμε προλάβει να φτάσουμε στο επίπεδο θωράκισης που θα θέλαμε. Όμως, συνεχίζουμε με πολύ πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς σε σχέση με αυτά που υπήρχαν και εφαρμόζονταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Έχει τεθεί, ήδη, ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή. Στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης έχουν γίνει συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία και τους Περιφερειάρχες ανά τη χώρα. Υπάρχει πλήρης συντονισμός και εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού, για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση. Θα είναι σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει, από την πρώτη στιγμή, εντολή άμεσα και γρήγορα να υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός του κεντρικού μηχανισμού με τις Περιφέρειες και προφανώς ταχύτατη και γρήγορη και συνεχής ενημέρωση με βάση τις εξελίξεις στο μετεωρολογικό πεδίο. Είμαστε όσο το δυνατόν μπορούμε πιο αποτελεσματικοί, άμεσοι και γρήγοροι στην αντίδραση”.