Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλο τον κόσμο, ένα οικονομικό πραξικόπημα Τραμπ με αδιευκρίνιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόψε το εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε βάρος συμμάχων και αντιπάλων, προκειμένου όπως λέει να εξισορροπήσει τις ανισότητες στις εμπορικές συναλλαγές.

Οι δασμοί, τους οποίους ο Τραμπ έθεσε σε κίνηση μέσω εκτελεστικής ενέργειας την Πέμπτη, δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, μια σκόπιμη κίνηση για να δοθεί χρόνος στα έθνη να διαπραγματευτούν πιθανώς νέους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

«Εάν μας επιβάλουν δασμούς ή φόρους (στα αμερικανικά προϊόντα), θα τους επιβάλουμε ακριβώς τους ίδιους δασμούς ή φόρους, είναι τόσο απλό», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι συχνά «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμπεριφέρονται χειρότερα από τους εχθρούς μας» στον εμπορικό τομέα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους ή και να τους καταργήσουν. Δασμός θα θεωρείται επίσης ο φόρος προστιθέμενης αξίας που επιβάλλουν κάποιες χώρες ενώ δεν θα γίνεται δεκτό να στέλνονται εμπορεύματα μέσω τρίτης χώρας για να αποφύγουν τους δασμούς, πρόσθεσε.

Επίθεση στην ΕΕ

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι έχει ΦΠΑ ύψους 20% «και άλλα μέτρα» που πλήττουν αμερικανικές εταιρείες φέρνοντας ως παράδειγμα την Apple. Υποστήριξε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες του ζήτησαν να τις βοηθήσει με τα αεροπορικά τέλη.

Όταν ρωτήθηκε αν οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν αύξηση των τιμών, απάντησε «όχι απαραιτήτως». Αμέσως μετά ωστόσο, είπε ότι οι τιμές «θα μπορούσαν να αυξηθούν κάπως βραχυπρόθεσμα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν παράλληλα οι θέσεις εργασίας και θα μειωθούν τα επιτόκια.

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είπε ότι η περίπτωση κάθε χώρας θα εξεταστεί ξεχωριστά και αναμένεται ότι η μελέτη αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου.

Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί σε πολλές χώρες θα παραμείνουν οι ίδιοι που ισχύουν και σήμερα και προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε εξάλλου στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να συζητήσουν το θέμα με τις χώρες που πλήττονται και ο Τραμπ μετά χαράς θα μειώσει τους δασμούς, εφόσον και οι άλλες χώρες πράξουν το ίδιο.

Παγκόσμια σύγχυση

Η κίνηση αυτή θα εξομοίωνε τους δασμολογικούς συντελεστές των Ηνωμένων Πολιτειών στις εισαγωγές με τα επίπεδα που επιβάλλουν άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν ευρεία αύξηση των δασμών στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες τείνουν να έχουν υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές στα αμερικανικά προϊόντα.

Οι χώρες που έχουν εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, όπως η Νότια Κορέα, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτή την κίνηση, πιστεύουν οι αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δασμόν αντί δασμού, το ίδιο ακριβώς ποσό».

Για παράδειγμα, αν η Ινδία επιβάλει δασμό 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα, η Ουάσινγκτον θα επιβάλει επίσης δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ινδία, εξήγησε έκθεση της Nomura αυτή την εβδομάδα.

Ο στόχος

«Ο στόχος του Τραμπ για την εφαρμογή αμοιβαίων δασμών είναι να εξασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση για τις αμερικανικές εξαγωγές, η οποία θα μπορούσε έμμεσα να αντιμετωπίσει και τις εμπορικές ανισορροπίες των ΗΠΑ με τις χώρες-εταίρους», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

Μεταξύ των ασιατικών οικονομιών, η Ινδία έχει μέσο σταθμισμένο πραγματικό δασμό 9,5% στις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ στις εξαγωγές της Ινδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει δασμός 3%.

Η Ταϊλάνδη έχει συντελεστή 6,2% και η Κίνα συντελεστή 7,1% στα προϊόντα των ΗΠΑ.