Επί τουλάχιστον έναν χρόνο δύο βυτιοφόρα έριχναν βιομηχανικά υγρά «υψηλής οξύτητας» σε αγωγό ομβρίων υδάτων στον Κηφισό.

Περιβαλλοντικό έγκλημα με διάχυση βιομηχανικών αποβλήτων στον Κηφισό ποταμό μέσω αγωγού όμβριων υδάτων, με εμπλοκή γνωστής βιομηχανίας μπισκότων, αποκάλυψε η έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Αποτροπής Απόρριψης Αποβλήτων.

Η επιχείρηση στον Κηφισό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Μανιφέστο», η δράση των οδηγών των βυτιοφόρων που μετέφεραν τα υγρά απόβλητα «υψηλής οξύτητας», σύμφωνα με ειδικό περιβαλλοντολόγο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κλήθηκε στο σημείο, είχε ξεκινήσει πριν από έναν τουλάχιστον χρόνο.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί με γνώση της υπόθεσης, με τους οποίους επικοινώνησε το «Μανιφέστο», σημείωσαν πως «ο ιδιοκτήτης των δύο βυτιοφόρων που έκανε τη μεταφορά και απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων έχει απασχολήσει στο παρελθόν για ρίψη αποβλήτων μέσα σε χωράφια και ποτάμια», ενώ επισημαίνουν πως «η απόρριψη των αποβλήτων γινόταν άλλοτε νωρίς τα ξημερώματα και άλλοτε αργά το απόγευμα».

Τα στελέχη της Ομάδας Αποτροπής Απόρριψης Αποβλήτων (ΟΑΑΑ) είχαν εδώ και έναν χρόνο την πληροφορία για την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων από τη γνωστή μπισκοτοβιομηχανία Παπαδόπουλος μέσω βυτιοφόρων τα οποία μετέφεραν μεγάλο όγκο αποβλήτων.

Οι πληροφορίες ανέφεραν δύο συγκεκριμένα βυτιοφόρα, τα οποία άδειαζαν τα επικίνδυνα υλικά μέσα στον Κηφισό ποταμό.

Στις 6.50 το απόγευμα της Τρίτης οργανώθηκε ειδική επιχείρηση από τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας, που εντόπισαν τον οδηγό του βυτιοφόρου να απορρίπτει τα παράνομα βιομηχανικά απόβλητα μέσα σε φρεάτιο αποχέτευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος του Αιγάλεω.

Τα βιομηχανικά απόβλητα μέσω του φρεατίου κατέληγαν στον Κηφισό ποταμό. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες για να μη γίνεται αντιληπτή η παράνομη δραστηριότητά τους φρόντιζαν να τοποθετούν αυτοκίνητα μπροστά από το βυτιοφόρο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι δράστες, εκτός από τα απόβλητα της βιομηχανίας Παπαδόπουλος, απέρριπταν και νοσοκομειακά απόβλητα από το «Αττικόν».

Κίνδυνος για τα επιφανειακά ύδατα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», εκτός από το δείγμα των αποβλήτων που ελήφθη από τον αρμόδιο περιβαλλοντολόγο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικό συνεργείο της ΕΥΔΑΠ που μετέβη στο πρατήριο υγρών καυσίμων διαπίστωσε πως «τα εν λόγω απόβλητα καταλήγουν στο δίκτυο όμβριων υδάτων και πιθανώς στον Κηφισό ποταμό και ακολούθως στη θάλασσα, με άμεσο κίνδυνο ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων αλλά και της δημόσιας υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ανάλυση του ειδικού που εξέτασε τα απόβλητα, «οι εταιρείες διάθεσης των υγρών αποβλήτων έχουν την ευθύνη για την προεπεξεργασία των απορριπτέων υλικών, αλλά και την παρακολούθηση της διαχείρισης έως το τελικό σημείο διάθεσης».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Με ανακοίνωσή της, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. διευκρινίζει ότι «το βυτιοφόρο που ελέγχεται δεν ανήκει στον ιδιόκτητο στόλο της εταιρείας, αλλά σε τρίτη εταιρεία η οποία έχει αναλάβει συμβατικά τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων».

Οπως αναφέρει, «η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τα λύματα από το εργοστάσιο προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές και κανονιστικές απαιτήσεις».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «αντιμετωπίζει το περιστατικό με τη δέουσα σοβαρότητα, προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη διερεύνησή του και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της».

Πρόστιμα και κατασχέσεις

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη βρίσκονται ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο ιδιοκτήτης του οχήματος και ο υπεύθυνος λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.840 ευρώ, ενώ στον οδηγό του βυτιοφόρου πρόστιμο ύψους 1.348 ευρώ για τη μη τήρηση στοιχείων μεταφοράς, απόρριψη επικίνδυνου φορτίου και ελλιπή χρόνο ημερήσιας ανάπαυσης.

Το επίμαχο βυτιοφόρο που μετέφερε το παράνομο φορτίο κατασχέθηκε από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου το φορτίο του να υποβληθεί στην προβλεπόμενη διαδικασία διαχείρισης.

Στελέχη της υπηρεσίας πραγματοποιούν εξειδικευμένες έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν επακριβώς πού κατέληγαν τα απόβλητα που έπεφταν μέσα στο δίκτυο όμβριων υδάτων.