Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία αναμένεται σήμερα Παρασκευή τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων όσο και από την UNESCO. Το συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO θα καταδικάσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Μετά από ένα ολονύχτιο διπλωματικό μπρα ντε φερ, οι αντιστάσεις του Λονδίνου κάμφθηκαν και πλέον, στο προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, γίνεται ρητή αναφορά σε υπαιτιότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Στο διπλωματικό μπρα ντε φερ πρωταγωνίστησαν οι ΗΠΑ που ήθελαν πιο σκληρό κείμενο από την Βρετανία, με Ρωσία και Κίνα να εναρμονίζονται με την Ουάσινγκτον! Μάλιστα, ρυθμιστικός υπέρ των ελληνικών θέσεων ήταν και ο ρόλος της Ινδίας αλλά και της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με το ανανεωμένο βρετανικό προσχέδιο που θα χρειαστεί ομοφωνία για να ψηφιστεί «το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα: «Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού».
Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Το μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρώπη, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εμμένει στην προκλητική ρητορική:
«Επειδή είδαν πως δεν θα υποχωρήσουμε, γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Ό,τι και να λένε, όσο θόρυβο και αν κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Καταδίκη UNESCO για Αγία Σοφία
Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ για το καταδικαστικό κείμενο κατά της Άγκυρας, έχει σημασία ότι η Αίγυπτος, μια μουσουλμανική χώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να «φλερτάρει» εσχάτως, συντάχθηκε με τις ελληνικές θέσεις για σκληρή τοποθέτηση.
Η απόφαση που φαίνεται να υιοθετήθηκε κατά την 44ης Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο και αφορά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, εν προκειμένω την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας κρίνεται ικανοποιητική για την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές μας επιδιώξεις.
Η εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.
Η απόφαση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.
Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη και η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής (έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο).