Σοβαρές καταγγελίες για εκτεταμένες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν διατυπώνει αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αξιωματούχος περιγράφοντας πρακτικές που περιλαμβάνουν απομάκρυνση τραυματισμένων διαδηλωτών από νοσοκομεία και συλλήψεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αναφορές αυτές, που συνοδεύονται από καταγγελίες για απαιτήσεις λύτρων από οικογένειες νεκρών, εντείνουν τη διεθνή ανησυχία για την κλιμάκωση της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν, Μάι Σάτο, δήλωσε στο Reuters ότι οικογένειες θυμάτων αντιμετωπίζουν απαιτήσεις για λύτρα ύψους 5.000 έως 7.000 δολαρίων, προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των συγγενών τους — ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε οξεία οικονομική κρίση.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο, έχουν οδηγήσει στη φονικότερη καταστολή μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, προκαλώντας ευρεία διεθνή καταδίκη. Από τις 8 Ιανουαρίου, οι ιρανικές αρχές έχουν επιβάλει μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο, δυσχεραίνοντας την ανεξάρτητη επαλήθευση πληροφοριών.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA, με έδρα τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι οι νεκροί που συνδέονται με τις ταραχές ανέρχονται σε 5.937, μεταξύ των οποίων 214 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ τα επίσημα κρατικά στοιχεία μιλούν για 3.117 θανάτους. Το Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς.

Η Σάτο, η οποία είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, τόνισε ότι, παρότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον απολογισμό, εκτιμά πως οι απώλειες υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία.

«Υπάρχουν πολλές αναφορές από ιατρικό προσωπικό (από πολλές επαρχίες σε όλο το Ιράν) που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους στα νοσοκομεία τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οικογένειες εμφανίζονταν την επόμενη ημέρα και οι συγγενείς τους δεν βρίσκονταν πλέον εκεί.

Ιατρικό προσωπικό στο Ιράν, που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε μέρος των καταγγελιών. Γιατρός στη βόρεια πόλη Ραστ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεκάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο μας με τραύματα από σφαίρες. Είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και στη συνέχεια ήρθαν οι Φρουροί της Επανάστασης και τους πήραν όλους. Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν».

Παράλληλα, μία νοσηλεύτρια και δύο γιατροί σε νοσοκομεία της Τεχεράνη δήλωσαν ότι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και της αστυνομίας αναζητούσαν αρχεία διαδηλωτών που είχαν νοσηλευτεί και λάβει εξιτήριο, με σκοπό τη σύλληψή τους.

«Έλεγχαν ακόμη και κάθε δωμάτιο στο νοσοκομείο, ψάχνοντας για τραυματισμένους διαδηλωτές», ανέφερε η νοσηλεύτρια.