Η περίοδος 2023-2027 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και του φαινομένου Ελ Νίνιο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

«Υπάρχει 98% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και η περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της, να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα σε αυτή την περίοδο των πέντε ετών.

Σε πρωτοφανή επίπεδα η θερμοκρασία

Τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα «δεν σημαίνουν πως θα υπερβούμε μόνιμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αφορά μια μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ, Πέτερι Τααλάς. «Πάντως ο ΠΜΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας πως θα ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και αυτό θα συμβαίνει όλο και συχνότερα» υπογράμμισε.

«Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα προκαλέσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα στα οποία δεν έχει φτάσει ποτέ. Ο αντίκτυπος στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον θα είναι σημαντικός» σημείωσε.