Στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επενδύουν οι υποστηρικτές του Bitcoin, οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι η αξία του κρυπτονομίσματος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το θέμα έχει έρθει στο προσκήνιο μετά και τη δημόσια διαμάχη του Τράμπ με την Κριστίν Λαγκάρντ και την ΕΚΤ, ενώ οι εκτιμήσεις για υψηλότερα κέρδη έκαναν τους επενδυτές του κρυπτονομίσματος να κινηθούν προς την υποψηφιότητα Τράμπ, αν και αρχικά είχαν προσδεθεί στο προεκλογικό άρμα της Κάμαλα Χάρις.

Το φλέρτ των υποστηρικτών του Bitcoin με τον Ντόναλντ Τράμπ «αναθερμάνθηκε» όταν ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στους κεντρικούς τραπεζίτες για τον ρόλο και τη στρατηγική τους στον τομέα των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντάς τους αργόσχολους. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ «σήκωσε το γάντι» και προσκάλεσε τον δισεκατομμυριούχο Τράμπ στην Φρανκφούρτη προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη και κομβικής σημασίας για την Οικονομία. «Έχω χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, οικονομολόγους, δικηγόρους, τεχνικούς πληροφορικής και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι τους εργάζονται σκληρά κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά τον μήνα», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Υποστηρικτές και...πολέμιοι της αγοράς των κρυπτονομισμάτων

Σε μελέτη δύο ανώτατων στελέχη της ΕΚΤ, (Ούλριχ Μπίντσεϊλ και Γιούργκεν Σαφ) για το Bitcoin (Οι επιπτώσεις του Bitcoin στην κατανομή του εισοδήματος – The distributional consequences of Bitcoin) που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνεται ότι η χρήση των κρυπτονομισμάτων -πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει προκαλέσει- διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες.

Η μελέτη διαπιστώνει ότιι ακόμη και αν δεν σκάσει η φούσκα του Bitcoin όλα τα αποτελέσματα πλούτου που απολαμβάνουν οι πρώτοι χρήστες μέσω της αύξησης των τιμών θα είναι εις βάρος των μη κατόχων, οι οποίοι θα φτωχοποιούνται ολοένα και περισσότερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν την περαιτέρω πορεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Όπως επισημαίνουν «ο Τραμπ δεν εξηγεί το ποιες υπηρεσίες του Bitcoin στην κοινωνία θα δικαιολογούσαν την τρέχουσα και τη μελλοντική ολοένα και υψηλότερη αποτίμησή του...Συνολικά, η βιομηχανία των crypto αντιλαμβάνεται ότι ο Τραμπ αποτελεί τον πλέον ευνοϊκό προς αυτούς υποψήφιο»

Οι αναλυτές προβλέπουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις στη τιμή του Bitcoin ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: αν κερδίσει ο Τραμπ, το Bitcoin θα μπορούσε να ανέλθει στα 80-90 χιλιάδες δολάρια – αλλά αν κερδίσει η Χάρις την προεδρική κούρσα η τιμή θα μπορούσε να πέσει στα 30-40 χιλιάδες δολάρια. Στη λογική αυτή, άλλωστε, η τιμή του Bitcoin υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στο προεδρικό ντιμπέιτ της 11ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Χάρις και Τραμπ, όταν η αγορά εκτίμησε ότι η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – παρόλο που το ζήτημα του Bitcoin δεν συζητήθηκε καθόλου.

Αναφορικά με την κοινωνική διάσταση του Bitcoin, τα δύο στελέχη της ΕΚΤ υπογραμμίζουν ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin είναι μια κερδοσκοπική φούσκα που θα σκάσει κάποια στιγμή και στη συνέχεια θα έχει συσσωρευτεί σημαντικό κοινωνικό κόστος. Οι υποστηρικτές του Bitcoin αρνούνται αυτό το ενδεχόμενο και στοιχηματίζουν ότι η αξία του θα συνεχίσει να αυξάνεται, χαρακτηρίζοντας το Bitcoin ένα σπουδαίο επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο.

Παρά την αλλαγή στρατηγικής της κοινότητας του Bitcoin, η οποία τονίζει όλο και λιγότερο το ρόλο του κρυπτονομίσματος ως μέσο πληρωμής, αλλά κυρίως ως επενδυτικού σχήματος, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι το Bitcoin δεν αλλάζει το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.

Οι πρώτοι χρήστες του αυξάνουν τον πραγματικό πλούτο και την κατανάλωσή τους εις βάρος του πραγματικού πλούτου και της κατανάλωσης εκείνων που δεν κατέχουν Bitcoin ή που επενδύουν σε αυτό μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη οι νέες Lamborghini, Rolex, βίλες και χαρτοφυλάκια μετοχών από τους πρώτους επενδυτές Bitcoin δεν προέρχονται από την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας – αλλά μάλλον, χρηματοδοτούνται από τη μείωση της κατανάλωσης και του πλούτου εκείνων που αρχικά δεν κατέχουν Bitcoin.

Είναι σαν να γεμίζεις έναν κουβά αδειάζοντας νερό από έναν άλλο

Οι όψιμοι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων πρέπει να παραιτηθούν προς όφελος των πρώτων κατόχων. Αυτή η ανακατανομή του πλούτου και της αγοραστικής δύναμης είναι απίθανο να συμβεί χωρίς επιζήμιες συνέπειες για την κοινωνία. Ακόμα και αν οι Latecomers -οι όψιμοι δηλαδή επενδυτές- δεν μπορούν να αποδώσουν την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης, θα νιώσουν μία απογοήτευση, που θα συμβάλει περαιτέρω σε μια ολοένα και πιο διχασμένη κοινωνία.

Η εξέλιξη της τιμής του Bitcoin, όπως διαπιστώνουν, υπονομεύει προφανώς την αρχική ιδέα της ανεξαρτησίας του Bitcoin από τις δημόσιες πολιτικές και την κυβερνητική παρέμβαση.

Οι προεκλογικές εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καταδεικνύουν τις έντονες προσπάθειες ορισμένων υποψηφίων να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που επενδύουν σε crypto.

«Οι πρώιμοι επενδύτες έχουν συμφέρον να προωθήσουν τις αξίες του Bitcoin για να αναδιανείμουν τον πλούτο και την κατανάλωση από τους όψιμους επενδυτές στους εαυτούς τους, ίσως χωρίς να έχουν συνείδηση της αναδιανεμητικής φύσης του οράματός τους. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν επιτακτικούς λόγους να αντιτίθενται στο Bitcoin και να υποστηρίζουν τη νομοθεσία εναντίον του, με στόχο να εμποδίσουν την άνοδο των τιμών του Bitcoin ή να δουν το Bitcoin να εξαφανίζεται εντελώς.