Σειρά συναντήσεων είχαν στη χώρα μας στελέχη της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πιο μεγάλης σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

Για μια ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειξαν ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία (Θυμίζουμε σχετικό δημοσίευμά μας στις 27/11/2022 https://tomanifesto.gr/niki-tis-nd-kai-ependytiki-vathmida-gia-tin-ellada-provlepei-i-jp-morgan/).

Σημαντικές είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν για την πορεία των οικονομικών της χώρας μας και για το κατά πόσον επηρεάζονται από τις εκλογές.

Τα στελέχη της JP Morgan συναντήθηκαν με τράπεζες, εταιρείες, κυβερνητικούς, πολιτικούς και θεσμικούς φορείς όπως οι:

Alpha Bank

Aegean

Eurobank

ΤτΕ

Υπουργείο Οικονομικών

ΗFSF

Intrum

Εθνική Τράπεζα

ΙΟΒΕ

ΟΠΑΠ

ΟΤΕ

Πειραιώς

Prodea

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Από τις συναντήσεις τους τα στελέχη της JP Morgan βγάζουν το συμπέρασμα πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα.

Σύμφωνα με την αναφορά του πολυεθνικού κολοσσού «οι τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και παραμένουμε θετικοί ως προς τις προοπτικές τους».

Παρατηρούν ότι οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και αναμένεται να αναπτυχθούν, έχοντας σύμμαχο την θετική επίδραση της ανόδου των επιτοκίων

Βλέπουν περιορισμένους κινδύνους από τις ερχόμενες εκλογές παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αυτές παραμένουν θετικές.

Η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί (πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), η ανεργία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας (στο 11,4%) και το ύψος του χρέους είναι διαχειρίσιμο.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία πρόκειται να διαδραματίσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, η απορρόφηση των οποίων «κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό».

Για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια ανόδου, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου  για έλλειψη κυβερνητικής σταθερότητας ενόψει εκλογών.

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», η JP Morgan εκτιμά πως θα συνεχίσουν να μειώνονται.

ΠΗΓΗ: liberal.gr