Ανακοινώθηκε το περιεχόμενο του οικονομικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, ενώ το φετινό κόστος θα είναι 350 εκατ. ευρώ. 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ τον μήνα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση κατά 20 ευρώ της οικογενειακής παροχής η οποία αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης η οποία είναι επιπρόσθετη των άλλων αυξήσεων. Οι αυξήσεις αφορούν και τα επιδόματα των ενστόλων, των γιατρών του ΕΣΥ και των ερευνητών. Ειδικά για τους ένστολους η αύξηση επιδόματος παραμεθορίου διαμορφώνεται στα 130 ευρώ. Η αύξηση οικογενειακού επιδόματος θα είναι 15 ευρώ. Επίσης αναπροσαρμόζεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Μεσοσταθμικά η αύξηση των αποδοχών τους θα είναι περίπου 10%, επιπλέον των υπολοίπων αυξήσεων. Επίσης αυξάνονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης. Με αυτές τις αυξήσεις ο εργαζόμενος στο Δημόσιο θα μπορούσε να δει αύξηση που φτάνει τα 1.478 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή πάνω από έναν μισθό τον μήνα.

ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς να υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση την έχουν κάνει είδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν αίτηση στην πρώτη φάση του Market Pass» εξήγησε ο κ. Θεοχάρης. 

Για το Youth Pass ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αφορά όλους όσοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους συμπλήρωσαν το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους. Η ενίσχυση κάθε χρόνο καταβάλλεται σε ψηφιακή κάρτα και ισχύει για δύο χρόνια, αρκεί ο δικαιούχος να είναι φορολογικός κάτοικος της χώρας. 

Για τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. 

Για τη μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται για καταστροφές, ο κ. Θεοχάρης είπε αυτή θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο. Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατ. κατοικιών.