Σειρά μεταρρυθμίσεων σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται ειδικής σημασίας τόσο για να ανάψει το Eurogroup του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ όσο και για να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά αυτή την περίοδο που συνεχίζεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η Αθήνα επιδιώκει να δείξει ότι όχι μόνο δεν σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά εντατικοποιεί την προσπάθεια.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα όπως η συγκράτηση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Ηρακλή για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
«Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι εντός του στόχου της μείωσης σε μονοψήφιο επίπεδο του ύψους του υπολοίπου των κόκκινων δανείων» δήλωσε ο κ. Πατέλης. Στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγν. Ειδική αναφορά έκανε στο νέο πτωχευτικό νόμο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, καθώς και την αναθεώρηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου το Ταμείο να υλοποιήσει τον ρόλο και τη στρατηγική εξόδου του από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο φαίνεται ότι και οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ελληνικού αλλά και της Εγνατίας Οδού. Ειδικά στο ζήτημα του Ελληνικού, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες η επένδυση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, μέσα στο Φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα δύο πρώτα έργα ενώ μέσα στον Ιούλιο η Lamda θα προχωρήσει σε υπογραφές έως και 500 έργων.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Όπως περιέγραψε ο κ Αλέξης Πατέλης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε μεταρρυθμίσεις όπως :
* η διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
* η εταιρική διακυβέρνηση,
* η ψηφιοποίηση
* το νέο εργασιακό (ήδη τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση)
σε συνδυασμό με 58 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης όπως
• Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
• Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
• Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
• Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
• Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
• Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
• Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
• Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
Χθες ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών έθεσε ως προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου η ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη και επομένως το χρέος να παραμείνει βιώσιμο.
Πηγή: naftemporiki.gr