Χάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν σε δύο εργασίες για να στηρίξουν το νοικοκυριό τους. 

Εφόσον η μία από τις δύο δουλειές τους συνεχίζει κανονικά και ανεξάρτητα από το ύψος της αμοιβής τους, δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ. Έτσι ένας υπάλληλος του οποίου η βασική δουλειά έκλεισε αλλά συνεχίζει η… ψησταριά στην οποία δουλεύει ένα τετράωρο κάθε βράδυ, τότε δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση!

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την naftemporiki.gr, μετ’ εμποδίων ξεκίνησε από χθες η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε έως και 1,7 εκατ. μισθωτούς επιχειρήσεων οι οποίες είτε έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης είτε κατατάσσονται στις πληττόμενες.

Κατά την υλοποίηση της «εκστρατείας» για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ έχουν προκύψει, πέραν των προθεσμιών, πέντε αγκάθια: 

1. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 5 άτομα απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.  σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί. Άρα δεν μπορούν ακόμη να κάνουν αιτήσεις.

2. Για τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες δεν προβλέπεται δικαίωμα χορήγησης της ενίσχυσης των 800 ευρώ. Ωστόσο, προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης με αντάλλαγμα ποσό 600 ευρώ.

3 Λόγω της ειδικής αναφοράς ότι επιτρέπεται «κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλε-εργασία από εργαζόμενους πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να βγάλουν τους εργαζόμενους σε αναστολή, προσβλέποντας στο ότι θα μπορέσουν στη συνέχεια να τους «τηλεαπασχολήσουν». Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η τηλεργασία μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%.

4 Η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας.

5. Οι έχοντες δύο θέσεις εξαρτημένης εργασίας δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ αν ανασταλεί η μία εκ των δύο συμβάσεών τους.