Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σε κάποιο σημαντικό γεγονός τις εντυπώσεις δημιουργούν πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό; Όχι βέβαια. Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις γεγονότων για τα οποία τοποθετούνται και δημιουργούν εντυπώσεις άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με αυτό.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πλατεία Εξαρχείων και το μετρό. Είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής. Γεννήθηκα το 1970 μερικά μέτρα μακριά από την ιστορική πλατεία Εξαρχείων και μετά τη Μεταπολίτευση θυμάμαι τον Ραλφ Πόλε με τον Νικόλα Άσιμο να παίζουν ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής.

Δεν θέλω να κάνω αναδρομή για τα γεγονότα της εποχής, απλά το επισήμανα για να ξέρουν οι αναγνώστες μας ότι έχω άποψη για την πλατεία Εξαρχείων και δεν πρόκειται να αφήσω άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με την περιοχή να καθορίσουν το μέλλον των κατοίκων. Πριν από λίγα χρόνια τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι σε Αγία Παρασκευή και Κερατσίνι είχαν πει «όχι» στη δημιουργία σταθμών του μετρό.

Όλοι αυτοί υποθήκευσαν το μέλλον των κατοίκων, καθώς οι δύο αυτές περιοχές δεν απέκτησαν ποτέ σταθμούς μετρό. Το απογοητευτικό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που δεν ήθελαν το μετρό στη συνέχεια το μετάνιωσαν! Δυστυχώς όμως ο μετροπόντικας πέρασε, έσκασε τον Χολαργό που είναι όμορος δήμος και δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω.

Εάν η Πολιτεία και όλοι εμείς αφήναμε τις τύχες της περιοχής των Εξαρχείων στα χέρια τους είναι σίγουρο ότι η περιοχή δεν θα αποκτούσε ποτέ σταθμό του μετρό. Το πρόβλημα είναι πως ορισμένες συλλογικότητες και όχι οι κάτοικοι δεν θέλουν να κατασκευαστεί σταθμός στην πλατεία Εξαρχείων, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία πλατεία που να έγινε μετρό και να μην αναπλάστηκε από την αρχή και να μην απέκτησε περισσότερο πράσινο από ό,τι είχε πριν. Δυστυχώς όμως αυτές οι συλλογικότητες μιλούν εξ ονόματος των κατοίκων χωρίς κανένας από αυτούς να έχει σχέση ή να κατοικεί στην περιοχή των Εξαρχείων.

Συμπερασματικά, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για την πρωτεύουσα. Να ξέρουν όλοι αναγνώστες μας ότι η Αθήνα έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο τη γραμμή 4 του μετρό. Θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα αναβαθμίσει την ακίνητη περιουσία που έχουν οι πολίτες στην περιοχή. Και για να το προχωρήσω ακόμα περισσότερο, η Αθήνα έχει ανάγκη όχι μόνο τη γραμμή 4 του μετρό, αλλά πολλές ακόμα γραμμές για να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κατά συνέπεια, όποιος δημιουργεί προβλήματα στη δημιουργία του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων στην πραγματικότητα είναι απέναντι με την πλειοψηφία των κατοίκων. Έτσι, δεν θα πρέπει να κωλυσιεργήσουν κι άλλο τα έργα στην πλατεία. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στο σταθμό και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την πορεία των έργων και των εργαζομένων φυσικά.

Δεν θα υπάρξει καμία συγχώρεση, εάν η κυβέρνηση, το κράτος δηλαδή, δεν επιβάλλει το νόμο και δεν περιφρουρήσει τα έργα τα οποία θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Η πλατεία Εξαρχείων δεν ανήκει ούτε στις συλλογικότητες ούτε στους μπαχαλάκηδες που δεν θέλουν το μετρό. Η πλατεία Εξαρχείων ανήκει στους πολίτες και πολύ περισσότερο στους πολίτες που ζουν ή εργάζονται εκεί. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…