Υπό πολιορκία βρίσκεται η Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να είναι έτοιμος να μπει στο κέντρο της πόλης σε 48 ώρες και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη επιχείρηση στα τούνελ της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει και κινούνται τα μέλη της Χαμάς έχει ξεκινήσει για τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Γάζα από κάθε κατεύθυνση και προχωρούν ολοένα και βαθύτερα προς το κέντρο της πόλης. Στόχος είναι να εγκλωβίσουν τα μέλη της Χαμάςμέσα στα τούνελ, δίχως νερό και τρόφιμα και να τους αναγκάσουν να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και ή να παραδοθούν οι ίδιοι ή να εξαναγκαστούν σε άτακτη έξοδο από τις στοές, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ στέλεχος του Ισραηλινού στρατού, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι παραμένει ο κύριος στόχος η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή των τούνελ.

«Η Χαμάς θα ξεμένει από τρόφιμα»

Ακόμα ανέφερε ότι «όσο περνούν οι μέρες οι μαχητές της Χαμάς θα ξεμένουν από τρόφιμα, από οπλισμό και οξυγόνο, θα αναγκαστούν να βγουν προς τα έξω και εκεί θα βρισκόμαστε εμείς. Γνωρίζουμε πού είναι τα τούνελ» είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτύτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοβάν Γκάλαντ ενέκρινε πρόσθετα στρατιωτικά σχέδια που αφορούν τη χερσαία επιχείρηση του IDF στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το γραφείο του ο Γκάλαντ είπε ότι οι επιχειρήσεις του IDF την Κυριακή ήταν «πολύ εντυπωσιακές». «Ο συνδυασμός μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων κλονίζει τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός.

Μάλιστα επέκρινε τους διοικητές της Χαμάς λέγοντας ότι «μερικοί από αυτούς σκοτωθήκαν πριν από μια ή δύο μέρες και αντικαταστάθηκαν από άλλους, που επίσης εξοντώθηκαν.

Ο Γκάλαντ αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ «κρύβεται στο καταφύγιο του και αφήνει τους διοικητές του πεδίου να πεθάνουν. Ενώ, οι διοικητές οι δικοί μας πηγαίνουν στο μέτωπο με τους στρατιώτες τους ως ηγέτες και οδηγούν στην επιτυχία τον στρατό μας».

Τη Δευτέρα, το μέτωπο της Γάζας βρέθηκε ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Γιαρόμ Φίνκελμαν, ο οποίος επιθεώρησε τις δυνάμεις και την κατάσταση που έχει καταγραφεί στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς.

Στην αξιολόγηση συμμετείχε και ο αρχηγός του Σώματος Μηχχανικού Μάχης, στρατηγός Ido Mizrahi, ο οποίος ανέλυσε όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι στρατιώτες του για τις στοές της Χαμάς στη Γάζα.

Πρώην επικεφαλής Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ: Αναπόφευκτη η επιχείρηση στο Αλ Σίφα

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γιόρα Άιλαντ, υποστήριξε ότι είναι «αναπόφευκτη» η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει - σύμφωνα με τους IDF - κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος (ε.α.) Γιόρα Άιλαντ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση».

Οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η Γάζα δεν είναι Μοσούλη… Είναι η πιο καλά οχυρωμένη τοποθεσία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με προηγμένη ιρανική τεχνολογία και επενδύσεις δισεκατομμυρίων», υποστήριξε.

Τονίζει πως το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Αυτό παθαίνουν όσοι ευθύνονται για σφαγές στο κράτος του Ισραήλ». Στη Μέση Ανατολή, λέει ο Άιλαντ, ο σεβασμός κερδίζεται από εκείνους που «ξέρουν πώς να ασκήσουν εξουσία και δεν έχουν ενδοιασμούς να το κάνουν».

«Η Γάζα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ναζιστικό κράτος, στο οποίο (η Χαμάς) κατάφερε να στρατολογήσει όλη την κοινωνία στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ. Σχεδόν κάθε σπίτι στη Γάζα διαθέτει καταπακτή που οδηγεί σε υπόγειες σήραγγες. Πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες. Όλοι οι διευθυντές νοσοκομείων και σχολείων είναι υπάλληλοι της Χαμάς… (Οι κάτοικοι της Γάζας) είναι συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της (Χαμάς), όχι σε αντίθεση με αυτήν», υποστήριξε.

Ένταση και στο βόρειο μέτωπο

Ένταση και στο βόρειο μέτωπο με νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ. Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν το απόγευμα της Δευτέρας σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.