Η κατ΄ οίκον εργασία και η κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών μέσω του διαδικτύου, εκτός του γεγονότος ότι έχει αυξήσει με αλματώδης ρυθμούς τον όγκο των δεδομένων, πέρα από τα οφέλη δημιουργεί και μεγάλους κινδύνους.

Καθώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί «μεταφέρουν» τις καθημερινές τους λειτουργίες σε ψηφιακές, οι κυβερνοεγκληματίες ενισχύουν τις τακτικές τους για να επωφεληθούν από εκείνους που μπορεί να έχουν ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κυρίως αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας αφού οι ιοί του διαδικτύου βλάπτουν σοβαρά την υγεία όχι μόνο των υπολογιστών, αλλά τους χρήστες που εκ των πραγμάτων έχουν αυξηθεί λόγω του κορονοϊού. Ήδη οι εγκληματίες χάκερς έχουν πιάσει δουλειά σ’ ένα περιβάλλον αρκετά άγνωστο για την πλειονότητα όσων έχουν αντικαταστήσει τις βόλτες στους δρόμους και μένοντας σπίτι κάνουν βόλτες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεγάλος αριθμός χρηστών είναι ή θα παραμείνει εκτός της εμβέλειας των εργαλείων ασφαλείας που βασίζονται σε περιμετρικά δεδομένα και πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη έκθεση σε επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) του δικτύου. Η αύξηση των επιθέσεων, το πρώτο κύμα επιθέσεων, έχει αρχίσει σε παγκόσμια κλίμακα και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα. Γι αυτό χρειάζεται λελογισμένη περιήγηση και επισκέψεις σε ιστότοπους που έχουν εγγυημένα συστήματα ασφαλείας.