Η πρόσφατη κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η χρήση δυτικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από την Ουκρανία και η απάντηση της Ρωσίαςμε νέους βαλλιστικούς πυραύλους έχουν αυξήσει την ένταση στην περιοχή.
Κλιμάκωση της σύγκρουσης
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας. Η Μόσχα απάντησε με επίθεση στο Ντνίπρο, χρησιμοποιώντας νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων.
Αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος
Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την έγκριση των βασικών αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Το έγγραφο αναφέρει ότι η επίθεση οποιουδήποτε κράτους ή στρατιωτικού συνασπισμού κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της θα θεωρείται επίθεση αυτού του συνασπισμού.
Πιθανές επόμενες κινήσεις
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης υποδηλώνει ότι η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις και βαρύτερους βομβαρδισμούς. Η Δύση θα πρέπει να αξιολογήσει τις απειλές του Πούτιν, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα υβριδικού πολέμου, όπως εμπρησμούς και σαμποτάζ.
Ο ρόλος των πυρηνικών όπλων
Ο Πούτιν έχει αφήσει υπονοούμενα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της, με συνέπειες που δεν έχουν ξαναδεί στην ιστορία τους. Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου, η Δύση έχει περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές» χωρίς να υλοποιηθούν οι απειλούμενες συνέπειες.
Προσδοκίες από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ
Με την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει κριτική στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν ενδέχεται να αποφασίσει να μην προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. Η προσδοκία ότι ο Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ