Η κυβέρνηση με τις τελευταίες αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική απέδειξε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία.
Μείωση της φορολογίας για την εργασία και ειδικά με τη μεσαία τάξη μέσω της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, διπλασιασμός των αποσβέσεων για τις “πράσινες” και ψηφιακές επενδύσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση ακολουθώντας ουσιαστικά τις συστάσεις που αναφέρονται στην επιτροπή Πισσαρίδη.
Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη μέσα στην επόμενη τριετία να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερες αλλαγές στη φορολογία που προτείνει η επιτροπή, όντας πεπεισμένη ότι βοηθούν την οικονομία να εισέλθει στην βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Ο δρόμος των αλλαγών στη φορολογία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι προτάσεις της επιτροπής που δεν έχουν υλοποιηθεί και έχουν μπει στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
-τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα φυσικών προσώπων. Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων ανεξαρτήτως πηγής (μισθωτή εργασία, ενοίκια κλπ)
–αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η βασική αλλαγή που συστήνει η επιτροπή Πισσαρίδη είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων (άνω των 250.000 ευρώ). Ο συμπληρωματικός φόρος θεωρείται ανάχωμα σε επενδύσεις σε ακίνητα φρενάροντας την οικονομία. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει και τη σταδιακή μεταφορά των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης
–ενίσχυση της αποταμίευσης των νοικοκυριών μέσω της παροχής των κατάλληλων κινήτρων. Η πρόταση της επιτροπής παραπέμπει σε θέσπιση φορολογικών εκπτώσεων για φυσικά πρόσωπα τα οποία επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμιευτικού χαρακτήρα
–ενίσχυση των κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογούμενων. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχει αποδεχθεί ότι περιορίζουν την παραοικονομία και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα.
Πηγή: capital.gr