Οι επισημάνσεις Δένδια για Τουρκία και Βαλκάνια (upd)

85

Άμεση απόσυρση της Τουρκίας από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε ο κ. Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως υπουργός Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις  Αθηνών – Άγκυρας.

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε αναλυτικά τις σχέσεις που επιθυμεί να έχει η Ελλάδα με τους γείτονές τις, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ελληνοτουρκικό ζήτημα. «Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ» διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

«Απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Κύπριο συνάδελφό μου. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση στρατηγικής επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών .

 

Για την Τουρκία

 

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους που είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές. Γνώμονας μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, ή μονομερείς διεκδικήσεις και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στην γείτονα χώρα όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Στο μέτρο που η ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή καθίσταται σαφές από την πλευρά μας η ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτή την νέα πραγματικότητα» εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

 

Ευρώπη και Βαλκάνια

 

Το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο σκιαγράφησε ο κ. Δένδιας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Πρέπει να είμαστε σταθερή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και όχι η βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Τα Βαλκάνια δεν είναι ο προορισμός μας, είναι όμως η γειτονιά μας. Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα διεκδικήσουμε το ρόλο μας να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Χ.Κ.Λ.

Δείτε ακόμα:

Αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία