Οι δρόμοι της φωτιάς!

75

Τις δραματικές εξελίξεις Πέμπτης και Παρασκευής, προσπαθούν να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν σε βάθος όσοι παρακολούθησαν τη Σύνοδο κορυφής και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Κεντρικό θέμα οι προτάσεις και τα ονόματα που προτείνονται στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν για τα προσεχή πέντε χρόνια.

Μανώλης Μαυρομμάτης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις επαφές και τις επιμέρους συζητήσεις που είχε με κορυφαίους παράγοντες, ιδιαίτερα την Ανγκελα Μέρκελ, κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Κατά τις εκτιμήσεις όσων βρέθηκαν στα κέντρα αποφάσεων και εκείνων που πήραν μέρος στις συσκέψεις, το συμπέρασμα και το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Ο αρχηγός και αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα είναι ενισχυμένος θεσμικά τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Συμβούλιο που πιθανότατα μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, να είναι μεταξύ αυτών που θα ψηφίσουν μαζί με το ΕΛΚ τον διάδοχο του Ζάν Κλώντ Γιούνκερ!

Τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν και πηγές μας ενίσχυσαν με άγνωστες λεπτομέρειες από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μαδρίτη και Ρώμη δίνουν την εικόνα που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ενα όνομα ή και περισσότερα που θα βρεθούν στο τραπέζι στις 30 Ιουνίου και ίσως 1 Ιουλίου από τα οποια ένα θα αναλάβει να όδηγήσει το καράβι ΕΕ σε λιμάνι χωρίς φουρτούνες!

“Οι δρόμοι της φωτιάς” έμπνευση του διάσημου Ελληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου, βραβευμένου με Οσκαρ καλύτερης μουσικής, ταιριάζει απόλυτα για να συνοδεύσει το σκηνικό όπου 28 άρχηγοί κρατών της Ευρωπαικής Ενωσης διαγκωνίζονται ποιός ή ποιοί θα φθάσουν στο νήμα.

Ποιός θα το κόψει ούτε λόγος…παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν καλά προετοιμαστεί για να κερδίσουν μία άπό τις χρυσοφόρες πολυθρόνες της ΕΕ.

Το παράδοξο όμως είναι ότι τελικά το χρυσό μετάλλιο πιθανότατα να το κατακτήσει άλλος και όχι αυτοί που έφθασαν στην αφετηρία. Δηλαδή Βέμπερ Τίμερμανς Βεστάνγκερ.

Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι οι 28 στο τραπέζι των συναλλαγών λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Γιατί όποια απόφαση πάρουν παρά τη θέληση των διαγωνιζομένων, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι ψήφοι των 751 ευρωβουλευτών στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η ιδέα του Αντόνιο Ταγιάνι προέδρου του ευρωκοινοβουλίου που είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου έμελλε να πέσει στο κενό.

” Να κλειστούν στην αίθουσα οι 28 αρχηγοί, όπως οι Καρδινάλιοι στο Βατικανό στην εκλογή του Πάπα και να μη βγουν από εκεί μέχρι να βγει..λευκός καπνός!..”

Γέλασαν όσοι άκουσαν. Πολλοί όμως κατάλαβαν τι υπονοούσε ο Ταγιάνι..
Τους κινδύνους κενού εξουσίας στην Κομισιόν με παρατεταμένη καθυστέρηση πρωτίστως. Και ακυβέρνητο καράβι η ΕΕ άκόμα και περισσότερο από ένα χρόνο…Ισως μέχρι την άνοιξη ψέλισε υψηλόβαθμο μέλος του γραφείου των Βρυξελλών.

Θεσμοί χωρίς αρμοδιότητες. Κοινοβούλιο χωρίς διευθύνσεις. Με Brexit και επιπτώσεις για όλα τα κράτη. Επίτροποι χωρίς εγκεκριμένα χαρτοφυλάκια από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Σε εκκρεμότητα ο νέος επταετής προυπολογισμός ύψους 1.300 τρίς ευρώ.

Και με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ να απολαμβάνει τις διενέξεις λέγοντας ότι ” σπίτι του είναι το Στρασβούργο και οι Βρυξέλλες καθώς στο Λουξεμβούργο θα εγκατασταθεί αφότου τον στείλουν με σύνταξη!”

Τα προβλήματα είναι πολλά μέχρι να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική.
Οι πανίσχυρες άλλοτε διπλωματικές προσωπικότητες δεν υπάρχουν πια. Η ΕΕ βρίσκεται στη πιο επικίνδυνη της καμπή.

Στις 2 Ιουλίου, ημέρα πού με ομαλές λύσεις στο Στρασβούργο πρέπει κανονικά, να κριθεί η ενότητα και να διασωθούν οι ιδρυτικές Συνθήκες ίσως το ματς να μην κριθεί στο τέλος των 90 λεπτών της κανονικής διάρκειας.

Χωρίς αποτέλεσμα ή παράταση θα παιχθεί χωρίς χρονόμετρο!..
Το έπαθλο είναι βαρύτιμο. Η ψυχραιμία κάπου όμως τελειώνει. Η αναμονή αφορά 550 εκατομμύρια πολίτες που πιστεύουν στη δύναμη, την αλληλεγγύη τη δημοκρατία του θεσμού που οι ιδρυτές της Ενωμένης Ευρώπης χάραξαν πριν από περίπου 75 χρόνια!

Μανώλης Μαυρομμάτης
Πρώην Ευρωβουλευτής Ν.Δ

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr