«Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα που συνεδρίαση με κύριο αντικείμενο την ενεργειακή κρίση, χαρακτηρίζοντας ως «χρήσιμη» την «ανταλλαγή απόψεων» όπως χαρακτήρισε τα όσα έγιναν στο Δείπνο το βράδυ της Πέμπτης, μπροστά στους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι πλέον γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος προκαλεί.

Τονίζοντας αναφορικα με το αντικείμενο της συνεδρίασης όπου κατατέθηκα και η πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ,η οποία υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις, που υποστηρίζονται από 15 χώρες της ΕΕ, ότι «οι προτάσεις έχουν ωριμάσει» πρόσθεσε πως «έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένη, ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη που έχει και να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου»

Ως προς το θέμα πυυ ανέκυψε με την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν και την άμεση απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε για μια ακόμη φορά να επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου και να επισημαίνει πως θα ήταν σε θετική κατεύθυνση να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης όπως αυτή εξελίσσεται απο΄την πλευρά του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να συγκρατήσει το θετικό σημείο της ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν, την αναφορά του δηλαδή ότι δεν έχει βλέψεις να προχωρήσει σε παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων χωρών, αν και όπως σημείωσε αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη στάση και την ρητορική του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχει αποφασίσει η ΕΕ σημειώνοντας ότι ο ίδιος ελπίζει να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν αν και αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνει η τουρκική πλευρά. Σημείωσε όμως τη σημασία των κυρώσεων που προβλέπονται στο 8ο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η Κομισιόν.

Και αυτό διότι σε αυτά προβλέπονται κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα εφόσον συνεχίσουν να εξάγουν προιόντα ή να προβαίνουν σε άλλου είδους συνεργασίας με την Ρωσία λειτουργώντας έτσι σε βάρος των υπολοίπων χωρών.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την πρωτεύουσα της Τσεχίας:

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης στην Σύνοδο της Πράγας όταν προκλήθηκε.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» προσθέτοντας πως «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

«Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου» τονίζοντας ότι «έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο».

Όπως εξάλλου εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν, ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα, ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».