Έχοντας για πολλά χρόνια επιδείξει την αγάπη του για τα ομαδικά αθλήματα και ειδικά το μπάσκετ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί φανατικός θιασώτης του rotation σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των κορυφαίων στελεχών στους υπουργικούς θώκους.

Όταν πρόκειται όμως για τον κύκλο των στενών επιτελικών συνεργατών του, που δεν είναι υποουργοί, ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται πιστός εφαρμοστής της προπονητικής αρχής που υπαγορεύει ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Γι΄ αυτό το επιτελείο των στενών συνεργατών του παραμένει ίδιο και αλλάζει μόνο όταν το επιβάλλουν ειδικές συνθήκες: Θ. Νέζης, Γ. Μυλωνάκης, Μ. Μπεκίρης, Γ. Βλαστάρης, Δ.Τσιόδρας, Κ. Κάπη, Χ. Ζωγράφος, Γ. Ευθυμίου, Ε. Παρκς, βρίσκονται από τις πρώτες μέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλευρό του και είναι η ομάδα η οποία κλήθηκε (μαζί με τον Γρ. Δημητριάδη) να διαχειριστεί διαρκείς κρίσεις.

Ο άνθρωπος που αποχωρεί τώρα από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του αναθέτει μια άλλη αποστολή: να διεκδικήσει την εκλογή του στην Ευρωβουλή.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν ως τις κάλπες της Ευρωβουλής, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επενδύει στην αξιοπιστία, την εμπειρία και τις δυνατότητες ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό του τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας τις ικανότητες τους όχι μόνο στην προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά και στη διαχείριση σοβαρών κρίσεων.

Ο Δ.Τσιόδρας, που από χθες έχει αφοσιωθεί πλήρως στην οργάνωση της προεκλογικής του καμπάνιας, ήταν όλα αυτά τα χρόνια από τους ανθρώπους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και, εκτός των καθηκόντων του στον τομέα της επικοινωνίας, είχε ρόλο και σε ζητήματα πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής.

Τους τελευταίους μήνες, ταυτόχρονα με τα νευραλγικά καθήκοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκή ενοποίηση, οι περιπέτειες ενός οράματος», ο Δ. Τσιόδρας «όργωσε» τη χώρα διοργανώνοντας κύκλους συζητήσεων με τη συμμετοχή επιφανών ακαδημαϊκών, διακεκριμένων τοπικών πολιτικών παραγόντων αλλά και πλήθους πολιτών που μοιράζονται τις κοινές τους ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκδηλώσεις αυτές του έδωσαν τη δυνατότητα να ενισχύσει το ευρωπαϊκό του προφίλ, προβάλλοντας τις γνώσεις του για όσα διαδραματίζονται στην Ε.Ε.
Ο υπόλοιπος κύκλος, παραμένει σταθερός.

Ο Θ. Νέζης, ο ρόλος του οποίου αναβαθμίστηκε μετά τις αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία της Νέας Δημοκρατίας σε ολόκληρη την επικράτεια, αποτελεί έναν από τους πολύτιμους συνδέσμους του Μεγάρου Μαξίμου με τις κομματικές οργανώσεις, σε όλα τα επίπεδα, μεταφέροντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο το κλίμα που επικρατεί εσωκομματικά όσο και τις ανησυχίες ή τα προβλήματα που καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Μ. Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, σταθερός και αθόρυβος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει πολύ κρίσιμες αποστολές και διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του. Ο γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, επίσης άνθρωπος εμπιστοσύνης του Κυρ. Μητσοτάκη, όλα αυτά τα χρόνια έχει χειριστεί πολύ σημαντικά ζητήματα.

Στον στενό κύκλο της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά και η επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου, Κύρα Κάπη, συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη επί πολλά χρόνια, πιστώνεται σημαντικό μέρος της οργάνωσης της πρωθυπουργικής δραστηριότητας και της επικοινωνίας.

Οι αναπληρωτές διευθυντές του Γραφείου Τύπου Χρ. Ζωγράφος και Γ. Ευθυμίου και ο υπεύθυνος για τα social media Ερ. Παρκς είναι άνθρωποι που επίσης έχουν εργαστεί αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια και έχουν συμβάλει στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στην προβολή του κυβερνητικού έργου.
Ο Παύλος Μαρινάκης, που έχει αναλάβει πλέον όχι μόνο το έργο της εκπροσώπησης αλλά κι έναν ευρύτερο ρόλο, επικοινωνίας και πολιτικής, έχει μπει δυνατά «στο παιχνίδι» παίρνοντας στις πλάτες του μεγάλο μέρος της δουλειάς, ενώ «σταθερή αξία» είναι ο Γ. Βλαστάρης που, εκτός από λογογράφος του πρωθυπουργού, έχει λόγο και στη διαμόρφωση πολιτικής.

Μείζονος σημασίας είναι ο ρόλος και το έργο που επιτελεί ο Νίκος Ρωμανός στην ιδιαίτερα απαιτητική θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας - έργο που φέρει εις πέρας με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου (με εξαίρεση τον Ά. Σκέρτσο και τον Θ. Κοντογεώργη που είναι εκεί από το 2019), αλλά ο κύκλος των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σταθερός.