Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα μειονοτικά εξηγούν ότι συνήθως το τουρκικό προξενείο εκφράζει τη στήριξή του σε διάφορες υποψηφιότητες, προκειμένου αργότερα να εκμεταλλευτεί τη «βοήθεια» που παρείχε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας- Σαππών η εκλογική εικόνα είναι όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρώτη η ΝΔ και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη έγινε στους Δήμους Ιάσμου και Αρριανών, όπου το κόμμα της αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστά 54,52% και 47,89% αντίστοιχα.

Ενα άλλο στοιχείο που υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι στην Ξάνθη ο μοναδικός μουσουλμάνος υποψήφιος ήταν ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που, κατά κάποιες πληροφορίες, έγινε ύστερα από απαίτηση του ίδιου. Κατά το παρελθόν, ο Ζεϊμπέκ έχει αναφερθεί πάμπολλες φορές σε «τουρκική μειονότητα», ενώ αλησμόνητη είναι η δήλωσή του ότι «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, ενώ η Ελλάδα όχι». Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 ο Οζγκιούρ έλαβε 5.384 ψήφους και βγήκε δεύτερος μετά τον Δημήτρη Χαρίτο, με 408 ψήφους διαφορά. Στις εκλογές του Μαΐου πήρε 12.650 ψήφους και εξελέγη πανηγυρικά πρώτος.

Μετά την εκλογική του, ο Οζγκιούρ, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Ζεϊμπέκ αποφεύγουν τις δηλώσεις, με άνωθεν εντολή. Ιδιωτικά μιλούν για «προπαγάνδα» και «κιτρινισμό» για όσα ακούγονται εναντίον τους.