Την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η αδιάλλακτη στάση της Ρωσίας, που προκαλεί πλέον και την ενόχληση των ΗΠΑ, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Κιέβου και τα κονδύλια αυτά ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος του επταετούς προϋπολογισμού που πρόκειται να παρουσιαστεί έως το τέλος Ιουλίου.

Αντιστάθμισμα

Σε περίπτωση μάλιστα που το σχέδιο αυτό γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, τότε η χρηματοδότηση θα αποδεσμευτεί από το 2028 και στην πραγματικότητα θα αντισταθμίσει τις απώλειες που έχει το Κίεβο από τη μείωση της στήριξής του από τις ΗΠΑ, λόγω των θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Υπολογίζεται δε ότι η ΕΕ έχει παράσχει σχεδόν 160 δισ. ευρώ ως βοήθεια από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και το ξέσπασμα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός αντίστοιχου προηγούμενου ταμείου ύψους 50 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς την Ουκρανία έως το 2027.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε επίσης πρόταση για τη χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συγκεκριμένα με την αξιοποίηση μιας χρηματοδοτικής δομής που είχε χρησιμοποιηθεί ήδη για τη στήριξη των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσό αυτό ωστόσο προορίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, γεγονός που προϋποθέτει τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το συγκεκριμένο ταμείο αρχικά θα επιδιώξει να συγκεντρώσει ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δωρεών και δανείων ή εγγυήσεων που στην πορεία θα επιτρέψουν την υλοποίηση έργων υποδομής ύψους 100 δισ. ευρώ συνολικά.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα φαίνεται ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις της και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων και drones που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση αναχαιτίστηκε με επιτυχία από την ουκρανική αεράμυνα, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως το χτύπημα αυτό επιτάσσει την ανάγκη να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. «Πρόκειται για μια χαρακτηριστική επίθεση που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που καταβάλλονται τόσο πολλές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης, για την καθιέρωση εκεχειρίας, και όμως μόνο η Ρωσία συνεχίζει να τις απορρίπτει όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τραμπ, για πρώτη ίσως φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, αποδοκίμασε με τόσο σκληρό τρόπο τη στάση του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν λέει πολλές ανοησίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο η απάντηση της Μόσχας ήταν πως «το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία» και ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ουάσιγκτον», όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η αποστροφή ωστόσο του Τραμπ πως «δεν είναι ευχαριστημένος» με τον Ρώσο ομόλογό του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 στρατιώτες και άμαχοι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κόκκινη γραμμή»

Θέση πήρε και η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας που ζητάει η Ρωσία ως έναν από τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου είναι «απόλυτη κόκκινη γραμμή» για ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο για τη χώρα του. Εξήγησε μάλιστα πως «δεν μπορεί να αρνούμαστε την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ταυτοχρόνως να αποδεχόμαστε να μην έχει πλέον στρατό».