Οι αλλαγές στα ΑΕΙ που έφερε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδείας, έφερε νέο «αέρα» στα Πανεπιστήμια, επιτρέποντας στις διοικήσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων να προχωρούν με μεγαλύτερη ελευθερία σε συμπράξεις με επιστημονικούς και ερευνητικούς στόχους.
Οι συμπράξεις αυτές δεν βοηθούν μόνο τα ΑΕΙ και την έρευνα φοιτητών και καθηγητών, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Παράδειγμα η κοινή δράση που αναλαμβάνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την προαγωγή του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και ερευνητικού τους έργου και την προώθηση της συμβολής τους στην κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο προεδρεύων του ΕΑΠ, αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας καθ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, τα ιδρύματα συμφώνησαν στην ανάπτυξη ευρύτερων επιστημονικών και ερευνητικών συμπράξεων.
«Κάθε νέα συνεργασία που συνάπτει το Πανεπιστήμιό μας με ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού ανοίγει νέους ερευνητικούς ορίζοντες και προσφέρει νέες δυνατότητες και προοπτικές στα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας. Εξωστρέφεια, διεπιστημονικότητα, συνέργειες συνιστούν πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής για το Αριστοτέλειο την οποία υλοποιούμε με συνέπεια», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
«Το ΕΑΠ έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ως διδάσκοντες Καθηγητές από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και είναι φυσιολογικό ότι από αυτό προκύπτουν ζυμώσεις, συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα πεδία, τόσο εκπαιδευτικές όσο και ερευνητικές. Αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών είναι και η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Ιδρυμάτων μας», ανέφερε ο προεδρεύων του ΕΑΠ.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ και του Προεδρεύοντος του ΕΑΠ με τον νέο Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τη φοιτητική μέριμνα.