Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά όσον αφορά την απονομή νέων συντάξεων. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 έναντι 161.771 το 2020 και μόλις 123.324 το 2019.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η παραπάνω επίδοση-ρεκόρ είναι αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, εξαλείφοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

Ειδικότερα, η σημαντική πρόοδος αποδίδεται σε μια σειρά νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021.

Συγκεκριμένα:

1) Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα ‘Εργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.

2) Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανά εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και ως εκ τούτου καλύτερο management.

3) Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτίριο της Λ. Κηφισίας.

4) Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

5) Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά, αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.

6) Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία του τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%.

7) Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξησή τους το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, σχολιάζοντας την επίδοση-ρεκόρ, ανέφερε τα εξής: «Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές νέων κύριων συντάξεων και το κλείσιμο χιλιάδων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων.

Πλέον ο e-ΕΦΚΑ πατάει γερά στα πόδια του, λειτουργεί με σύγχρονα εργαλεία management και δρομολογεί την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος