Τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου που προσφέρουν ευζωία και υψηλό βιοτικό επίπεδο παρουσίασε το Quality of Life Survey. Η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα για πρώτη φορά.

Σημαντικά κριτήρια σε αυτήν την έρευνα είναι πάντα η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η διεθνής συνδεσιμότητα, το κλίμα/ηλιοφάνεια, η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινωνική συμπερίληψη, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η πρόσβαση στη φύση, ο αστικός σχεδιασμός, οι επιχειρηματικές συνθήκες, οι προληπτικές πολιτικές εξελίξεις και η ιατρική περίθαλψη. 

Ουσιαστικά όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζούμε μια καλή καθημερινότητα και ένα ασφαλές μέλλον.

Οι καλύτερες πόλεις να ζει κανείς

Βιέννη, Αυστρία. Η πόλη που συνδυάζει την αισθητική, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τη χαμηλότερη εγκληματικότητα.

Κοπεγχάγη, Δανία. Ο συνδυασμός τέλειων βαθμολογιών στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές και πολύ υψηλών βαθμολογιών στον πολιτισμό και την υγειονομική περίθαλψη καθιστούν τη δανική πρωτεύουσα τη δεύτερη πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

Μόναχο, Γερμανία. Το Μόναχο έχει την ισχυρότερη οικονομία από κάθε άλλη γερμανική πόλη. Η πόλη διαθέτει επίσης περισσότερα από 100 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και 1.000 μπαρ, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Γερμανίας.

 Ζυρίχη, Ελβετία. Η Ζυρίχη καταλαμβάνει τακτικά τις πρώτες θέσεις στους πίνακες ποιότητας ζωής στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πόλη προσφέρει υψηλούς μισθούς, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εύκολη πρόσβαση σε πλήθος δραστηριοτήτων υγείας και αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, η Ζυρίχη είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται στην κορυφή των κατατάξεων για τις «ακριβότερες» πόλεις.

Στοκχόλμη, Σουηδία. Η Στοκχόλμη είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής της. Οι καλοκαιρινές ημέρες είναι μεγάλες και ο καιρός σταθερός. Αν θέλετε να ζήσετε κάπου που σας επιτρέπει να ζήσετε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι ιδανική.

Τόκιο, Ιαπωνία. Το Τόκιο είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δραστήρια και περιζήτητα μέρη για να ζήσει κανείς στον κόσμο. Με όλα τα καταπληκτικά φαγητά, ένα βολικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και ατελείωτα πράγματα να κάνει κανείς, το Τόκιο σίγουρα δεν απογοητεύει. Ωστόσο, είναι και μια πολύ ακριβή πόλη.

Ελσίνκι, Φινλανδία. Ως η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, το Ελσίνκι διαθέτει τις περισσότερες πολιτιστικές ευκαιρίες στη χώρα, σε κάθε τομέα, από τη φωτογραφία μέχρι τη γλυπτική. Υπάρχουν δεκάδες μουσεία και γκαλερί, όπως το Εθνικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, τακτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις και πολλές θέσεις εργασίας στη δημιουργική βιομηχανία.

Μαδρίτη, Ισπανία. Η Μαδρίτη είναι μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την καλύτερη αναλογία μεταξύ κόστους και ποιότητας ζωής. Ο ελεύθερος χρόνος, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η τέχνη, η γαστρονομία, η ασφάλεια και οι δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθιστούν την Περιφέρεια της Μαδρίτης έναν προνομιακό προορισμό για να ζήσει κανείς, να σπουδάσει, να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή απλώς να απολαύσει υπέροχες διακοπές.

Λισαβόνα, Πορτογαλία. Η Λισαβόνα είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς, με εκπληκτικό κλίμα όλον τον χρόνο. Επιπλέον, αποτελεί οικονομικά μια πολύ προσιτή ευρωπαϊκή πόλη, σε σύγκριση με πολλές άλλες δυτικές πρωτεύουσες

Μελβούρνη, Αυστραλία. Η Μελβούρνη είναι γνωστή ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Συχνά αναφέρεται ως «η αθλητική πρωτεύουσα του κόσμου», ενώ εκτός από αυτό είναι επίσης διάσημη για τα σοκάκια της με τα γκράφιτι, τον εξαιρετικό καφέ και την πολιτιστική ποικιλομορφία της.

Τη λίστα συμπληρώνουν:

Βερολίνο, Γερμανία

Παρίσι, Γαλλία

Αμστερνταμ, Ολλανδία

Σίδνεϋ, Αυστραλία

Σιγκαπούρη

Κιότο, Ιαπωνία

Αθήνα, Ελλάδα

Μιλάνο, Ιταλία

Οσλο, Νορβηγία

Σεούλ, Νότια Κορέα