Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση έπειτα από δύο ημέρες στη διάρκεια των οποίων κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με απελάσεις διπλωματών, αναστολές θεωρήσεων εισόδου και κλείσιμο συνοριακών περασμάτων, κάτι που, σύμφωνα με ειδικούς, δεν αποκλείεται να είναι πρελούδιο στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες, το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει και υποθάλπει ισλαμιστές αντάρτες. Το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες, τις οποίες θεωρεί παράλογες.
Πολλοί ειδικοί αναμένουν τη στρατιωτική απάντηση της Ινδίας, με τον αναλυτή Πραβίν Ντόνθι του International Crisis Group (ICG) να εκφράζει την ανησυχία ότι η επίθεση στο Κασμίρ «θα επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στις πιο σκοτεινές τους στιγμές».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΗΕ ζήτησε και από τις δύο πλευρές ειρηνική επίλυση.«Καλούμε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί», δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Τόσο το Νέο Δελχί όσο και το Ισλαμαμπάντ έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινή γνώμη σε ένα φορτισμένο κλίμα στο οποίο τα μέσα ενημέρωσης της μίας χώρας κατηγορούν την άλλη για όλα τα δεινά, επιρρίπτοντας σε εκείνη την κλιμάκωση της έντασης.
Η δήλωση Μόντι
Χθες, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, – της πιο φονικής εναντίον πολιτών από το 2000 σε αυτή την ινδική περιοχή όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι – ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν μάσησε τα λόγια του. «Το λέω σε όλο τον κόσμο: η Ινδία θα κυνηγήσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και αυτούς που τους στηρίζουν. Θα τους κυνηγήσουμε ως την άκρη της γης», τόνισε ο Μόντι στην πρώτη του δημόσια αντίδραση.
Πολλοί ξένοι ηγέτες εξέφρασαν στον Μόντι τα συλλυπητήριά τους, ενώ οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό της Ινδίας.
Την Τετάρτη ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρανζάθ Σινγκ απείλησε με αντίποινα «αυτούς που οργάνωσαν (την επίθεση) κρυφά», μια αναφορά στο Πακιστάν.
Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας απάντησε: «Η Ινδία διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης εναντίον μας και αν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους, είμαστε έτοιμοι. Προκειμένου να προστατεύσουμε τη γη μας δεν θα υποκύψουμε σε καμία διεθνή πίεση», υπογράμμισε ο Καουάζα Ασίφ.
Κυρώσεις
Την Τετάρτη η Ινδία άνοιξε τον χορό των κυρώσεων ανακοινώνοντας σειρά διπλωματικών μέτρων εις βάρος του Πακιστάν, που έχουν κυρίως συμβολική σημασία. Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.
Έπειτα από μια σπάνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, το Πακιστάν απάντησε με αντίστοιχα αντίμετρα.
Αμοιβή για τους δράστες
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης.
Η αστυνομία στο ινδικό Κασμίρ έδωσε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα πορτρέτα των τριών φερόμενων ως δραστών, ενώ πρόσθεσε ότι προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. ρουπίες (περισσότερα από 20.000 ευρώ) για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους υπόπτους είναι Πακιστανοί, μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ –ε – Τάιμπα με έδρα το Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή φέρεται να ευθύνεται για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στη Μουμπάι ον Νοέμβριο του 2008 και προκάλεσαν τον θάνατο 166 ανθρώπων.