“Όχι” από τα φαρμακεία της Αττικής σε δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων

27

Αρνούνται μετ΄επιτάσεως οι φαρμακοποιοί στην Αττική να διαθέτουν δωρεάν φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, με τον Σύλλογό τους να σημειώνει, απαντώντας στο υπουργείο Υγείας, ότι το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από  επιστήμονες φαρμακοποιούς, μετά το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών τους.

«Οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κλπ, υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών, σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας», επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Όπως ξεκαθαρίζει, προφανώς οι φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά «με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας» προς το επάγγελμά τους. «Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς, περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», υπογραμμίζει ο ΦΣΑ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr