Με ανακοίνωσή τους ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδικάζουν κάθε προσβλητική συμπεριφορά των οδηγών απέναντι σε κάθε επιβάτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστεας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού.

Ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών(η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

Την αδιανόητη συμπεριφορά ενός οδηγού του ΟΑΣΑ κατήγγειλε άτομο με αναπηρία σε βίντεο που ανήρτησε στο TikTok, καταγράφοντας όσα συνέβησαν όταν επιχείρησε να μπει στο λεωφορείο χωρίς ράμπα.

Στο βίντεο φαίνεται το λεωφορείο να σταματά αλλά να μην κατεβαίνει η ειδική ράμπα. Στον διάλογο που ακολουθεί όταν ο νεαρός άνδρας πλησιάζει την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου, ο οδηγός ακούγεται να του λέει «δεν έχεις βοηθό ρε;».

Όταν εκείνος του απαντά αρνητικά, τότε ο οδηγός συνεχίζει λέγοντας «γιατί πας έξω;» προκαλώντας εύλογα την αμηχανία του: «Να μην βγαίνω μόνος μου δηλαδή;», αναρωτιέται. «Όχι να μην βγαίνεις αν δεν μπορείς»

Αφού τελικά ο οδηγός του ΟΑΣΑ βοήθησε τον άνδρα να μπει στο λεωφορείο ακολούθησε δεύτερος γύρος προσβλητικής συμπεριφοράς καθώς ακούγεται να του λέει «ρε συ το κράτος σου πληρώνει βοηθό. Όλα στην τσέπη...».

Στη συνέχεια του βίντεο, ο χρήστης του TitTok εξηγεί πόσο προβληματική είναι η κατάσταση με τις οδηγίες που δίνονται στους οδηγούς και στους επιβάτες, καθώς και το «ιδιόρρυθμο» καθεστώς που επί της ουσίας καθιστά αδύνατη τη χρήση των ΜΜΜ από ΑμεΑ