Ο εν δυνάμει εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ενός από τα κόμματα που θέλει να συγκυβερνήσει ή να λάβει από αυτό ψήφο ανοχής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, «ξαναχτύπησε» καταργώντας αυτή τη φορά το Χρηματιστήριο, αλλά και τις επιχειρήσεις, μάλλον καλύτερα τους ιδιοκτήτες αυτών και την αγορά εργασίας.

Μιλώντας στην Καβάλα την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης το τερμάτισε, αν και αυτό μπορεί να είναι σχετικό. Πάντως πήγε το θέμα σε άλλο επίπεδο μιλώντας για το όραμα το δικό του που είναι και όραμα του ΜέΡΑ25, στο οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο είναι αυτό; Συνοψίζεται στο «μια μετοχή, μια ψήφο» και προβλέπει πως στις επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν πλέον ιδιοκτήτες, αφού δεν θα υπάρχει κέρδος. Κάθε εργαζόμενος θα έχει μια ψήφο και όλοι μαζί θα αποτελούν τη… γενική συνέλευση που θα τοποθετεί και τη διοίκηση.

Ολοι όμως θα έχουν μια μετοχή, δεν θα έχουν μισθό και θα αμείβονται με βάση το πλεόνασμα της κάθε επιχείρησης. Από αυτό ο καθένας θα παίρνει το ποσοστό του. Η επιχείρηση δεν θα έχει κέρδος. Θα ορίζεται ως πλεόνασμα που θα μοιράζεται εξίσου στους μετόχους δηλαδή τους ίδιους του εργαζομένους. Αν δεν έχει πλεόνασμα, οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται. Απλά πράγματα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η γενική συνέλευση (των εργαζομένων – μετόχων) θα αποφασίζει επίσης αν κάποιος πρέπει να πάρει παραπάνω από το πλεόνασμα, αν κριθεί δηλαδή ότι με τη δουλειά του ουσιαστικά η επιχείρηση αποδίδει.

Που βασίζεται. Στο μοντέλο της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας πριν αυτή αρχίσει να δανείζεται. Περίπου το προσδιόρισε στο 1971.

Δεν θα υπάρχει χρηματιστήριο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 με τον τρόπο αυτό καταργείται και το χρηματιστήριο. Αφού η μετοχή του κάθε εργαζόμενου δεν θα μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να… ενοικιαστεί ούτε να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Άρα, όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχουν λόγο ύπαρξης τα… Χρηματιστήρια. Έτσι απλά.

ΥΓ. Αν βάλει κανείς μέσα και τις… ΔΉΜΗΤΡΕΣ τότε ούτε και οι τράπεζες χρειάζονται ούτε φυσικά και το ευρώ για το οποίο επιμένει να δηλώνει, θυμίζοντας τις ηρωικές ημέρες της συμπόρευσής του με τον Αλέξη Τσίπρα, πως δεν είναι.. φετίχ.