Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφέρεται ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του το «ηγετικό βάπτισμα του πυρός».

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα «έλαμψε» θορυβωδώς ο Δ. Τζανακόπουλος, τον οποίο είχε στο πλευρό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να δίνει το τέμπο ως «διακοψίας» της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Μάλιστα τις παρεμβατικές φωνασκίες του η Κουμουνδούρου τις συμπεριέλαβε και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε αργότερα με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ο Δ. Τζανακόπουλος, δικηγόρος γαρ, έδειχνε να λειτουργεί περισσότερο σαν «νομικός συμπαραστάτης» του Αλέξη Τσίπρα παρά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ειδικά τις στιγμές εκείνες που ο πρωθυπουργός υπενθύμιζε στον Αλ. Τσίπρα την «αμαρτωλή» εβδομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ανοιχτή τη Βουλή πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας, ο Δ. Τζανακόπουλος, με ειρωνικούς μορφασμούς και επιδεικτικούς ψιθύρους, προσπαθούσε να αμφισβητήσει την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Τζανακόπουλο, κάτι που δεν έκανε με τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση, που επίσης βρισκόταν μια θέση παραδίπλα από τον Αλ. Τσίπρα. Κάποιοι ερμήνευσαν την κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται στον Δ. Τζανακόπουλο ως σκόπιμη ενέργεια για να του δώσει το «ηγετικό βάπτισμα του πυρός», καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κατηγορία των «ανερχόμενων» δελφίνων και είναι ένα απ’ τα πρόσωπα που μπορεί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετά Τσίπρα εποχή.

 

Eπιδραστικό δίδυμο

Αν όχι ο ίδιος, σίγουρα η σύντροφός του Εφη Αχτσιόγλου, με την οποία αποτελούν ένα επιδραστικό δίδυμο στον χώρο της Αριστεράς. Ο Δ. Τζανακόπουλος διατηρεί άριστες σχέσεις με την εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως την ομάδα των «53», λογίζεται πιστός «προεδρικός», αλλά επειδή στην ίδια συνομοταξία ανήκουν και οι «κυνικοί συστημικοί», που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέρος της αστικής κανονικότητας, ενθαρρύνοντας την «πασοκοποίηση» του κόμματος, ο ίδιος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να διαφοροποιηθεί ως προσωπικότητα της Αριστεράς.

Από το 2019 έχει συγκροτήσει τη δική του τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για να μην ταυτίζεται ως «προεδρικός» με τους «δεξιούς» συντρόφους, δηλαδή με την «Κίνηση Μελών», όπου την ευθύνη της ηγετικής καθοδήγησης την έχει ο Νίκος Παππάς.

Ο Δ. Τζανακόπουλος για να μην ταυτιστεί απολύτως ούτε με την ομάδα των «53» του Ε. Τσακαλώτου ούτε με τη σκληρή «προεδρική» τάση του Ν. Παππά, επέλεξε τον τρίτο δρόμο, συγκροτώντας την ομάδα «Αριστερό Δίκτυο», όπου επικεφαλής είναι ο ίδιος με συμμετέχοντες σε αυτήν τον πρώην γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, τον Γ. Μπουρνούς, την Π. Πέρκα, τον Κ. Πουλάκη και την Ε. Καλαμαρά.

Μέχρι τώρα σε εσωκομματικό επίπεδο, διότι σε κυβερνητικό ο Νίκος Παππας έλυνε κι έδενε, ο Δ. Τζανακόπουλος έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών, κυρίως στη νεολαία του κόμματος. Ως πρώτη νίκη βέβαια απέναντι στο Ν. Παππά καταγράφεται το γεγονός ότι απέτρεψε τον Αλ. Τσίπρα να χρίσει τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Πόστο που ανέλαβε ο ίδιος με τη στήριξη και της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε τον Ν. Παππά να κουμαντάρει τις εξελίξεις στο κόμμα.