Δύο ημέρες πριν από το Συνέδριο «επανεκκίνησης» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει μέσω του Ινστιτούτου –που ίδρυσε– την αποκαλούμενη Διάσκεψη των Πρεσπών για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιμένοντας να προβάλλει μια Συμφωνία η οποία απεδείχθη και ετεροβαρής για τη χώρα και με κενά ως προς τις προβλέψεις της.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και αλλιώς, εκτιμά πως η Συμφωνία ήταν το… έργο που άφησε. Το θέμα είναι ότι η… Διάσκεψη πραγματοποιείται περίπου δύο ημέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο Σωκράτης Φάμελλος έχει χαρακτηρίσει ως Συνέδριο «επανεκκίνησης» ευελπιστώντας πως θα δώσει το έναυσμα της… συγκόλλησης με τη Νέα Αριστερά, με τα στελέχη της οποίας αναμένεται να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα –όπως λένε οι πληροφορίες– κοινή πρόταση σύστασης προανακριτικής στο πλαίσιο της δικογραφίας για τα Τέμπη.

Ενδιαφέρον –για τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά– έχει όχι μόνο τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το ποιοι θα πάνε. Πέρυσι για παράδειγμα είχε βρεθεί εκεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλη η Νέα Αριστερά. Ο Στέφανος Κασσελάκης –πρόεδρος τότε του κόμματος– έκανε πέρασμα στην έναρξη χαιρετήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και αποχώρησε για να δώσει μια συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ήταν εκεί και ο Γιώργος Παπανδρέου –φυσικά– για να πει τα δικά του για την ανάγκη συμπράξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς ρίχνοντας και τις σπόντες του κατά του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα του χρέωνε επί μνημονίων και τα «ολαντρέου», αλλά έδειξε πως… συγχωρεί μπροστά στο… κοινό καλό και τον μοναδικό σκοπό της αντιμετώπισης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτά πέρυσι. Φέτος και η ομιλία θα έχει ενδιαφέρον. Θα μιλήσει πάλι για την… Κεντροαριστερά; Θα ταχθεί υπέρ μιας ενιαίας παράταξης; Και τι θα πει άραγε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Νίκο Ανδρουλάκη που δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές αυτόνομο για να τις… κερδίσει;

Το αν θα «φωτογραφήσει» τον εαυτό του ως έναν συνδετικό κρίκο και εκφραστή είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι αν θα ξαναδηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του δίνοντας το έναυσμα για συζητήσεις και ζυμώσεις αναφορικά με την επιστροφή του ή όχι. Όπως και να έχει ο χρόνος που επέλεξε έχει τη σημασία του. Την πρώτη φορά το Συνέδριο είχε γίνει τον ίδιο μήνα, αλλά λίγο αργότερα στις 17 και 18 Ιουνίου χωρίς να υπάρχει θέμα διοργάνωσης ενός Συνεδρίου εν μέσω ενός ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να σπαράζεται. Άραγε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ –αυτός που κατά δήλωσή του εκπροσωπεί ο Παύλος Πολάκης– θα περάσει από εκεί;