Μετά την… προοδευτική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 και το Plan B της ψήφου ανοχής και τη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει κανέναν, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην… τετρακομματική κυβέρνηση βάζοντας μέσα και το ΚΚΕ. Μάλιστα εμφανίσθηκε στο Φόρουμ των Δελφών να νουθετεί τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να τους εγκαλεί να αναλάβουν την ευθύνη τους προκειμένου να μην είναι εκ νέου πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεπερνώντας την εμμονή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προσπάθεια δημιουργίας ενός “αντιμητσοτακικού μετώπου”  ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει με τις δηλώσεις του δύο δεδομένα:

1. Πανικό και αγωνία για να επανέλθει στην εξουσία πάση θυσία.

2. Οτι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κυβέρνηση ηττημένων έστω και αν χρειαστεί ψήφο ανοχής ή  ψήφο βουλευτών άλλων κομμάτων για να βγουν τα κουκιά.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο σχετικά με την κυβέρνηση ηττημένων, όσο και με την ανάγκη στην τηλεμαχία που θα διεξαχθεί να είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τα κόμματα των οποίων ήταν στη Βουλή που διαλύθηκε και στα οποία ο αρχηγός του ΣΥΡΖΑ απευθύνεται.

Το θέμα της… προοδευτικής κυβέρνησης πάνω στο οποίο στηρίζει το αφήγημά του ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και τη δικαιολογία για την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, που πλέον ξεκάθαρα δείχνει ότι οδηγεί ή σε ακυβερνησία ή σε “πολιτικές τερατογενέσεις”, πρέπει να αποτυπωθεί και σε μια κοινή παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης πρέπει να αποτυπωθεί και πως θα συνεργαστούν αφού ουσιαστικά μια κυβέρνηση οπως αυτή που ονειρεύεται ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορεί να πάρει ούτε μια απόφαση. Ξεκινώντας από την Εθνική Ασφάλεια και την προστασία των συνόρων και φτάνοντας στην οικονομία, τις ΔΗΜΗΤΡΕΣ του Βαρουφάκη και όχι στον ευρωμονόδρομο του ΚΚΕπου αγωνίζεται κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Ένα ακόμη θέμα που χρίζει περαιτέρω διευκρινίσεων, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το πως μπορεί να συνεργαστεί (ξανά) με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απειλεί τις τράπεζες, τάσσεται θετικά υπέρ της εξόδου από το Ευρώ και εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν θα συνεργαστεί με κανέναν.

Και όμως παρά τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται. Ζητά τετρακομματική και… απειλεί εμμέσως τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων λέγοντας πως θέλει συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ αλλά αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί να μπούν «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς» που όπως δηλώνει «θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

Και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες» επισημαίνοντας ότι  «Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Επανέλαβε την προϋπόθεση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αλλά το γεγονός ότι βάζει και το ΚΚΕ ανοιχτά και μιλά για ευθύνες που θα έχει αν δεν συγκλίνει δείχνει ότι αναζητεί τις ψήφους που λείπουν για να γίνει η κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία.