Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμως έχει την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και παρεμβαίνει προσεκτικά μέσω του ινστιτούτου του ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του ακούγεται διαρκώς για νέες πολιτικές κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς σε ηγετικό πολιτικό ρόλο.

Επισήμως, το περιβάλλον του μιλάει μόνο για το 2ο διεθνές συνέδριο του ιδρύματος Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν διαρκώς ότι ουδέποτε έχει υπάρξει συγκεκριμένη νύξη για τις όποιες μελλοντικές πολιτικές κινήσεις, παρά μόνο ιδεολογικοπολιτικές αναφορές όπως εκείνη για τη δημιουργία ευρύτερου αριστερού μετώπου στα πρότυπα της Γαλλίας με τον Μελανσόν.

Η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από τη συμφωνία των Πρεσπών προετοιμάζεται να τραβήξει, ως πολιτικό γεγονός, τα φώτα της δημοσιότητας. Ήδη έχουν σταλεί προσκλήσεις σε σημαίνοντα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και από την Αμαλίας αναμένονται απαντήσεις προκειμένου να καταρτίσουν το τελικό πρόγραμμα της Διεθνούς Διάσκεψης, η οποία, πάντως θα έχει και αναφορές στα όσα είδε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Οι κατευθύνσεις της δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης δεν θα αφορούν μόνο τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον και στο διεθνές στερέωμα, αλλά θα τεθούν επί τάπητος αρκετές από τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής που καλούνται να αντιμετωπίσουν «οι προοδευτικές δυνάμεις».

Πέρυσι, η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη είχε τίτλο «Για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ φέτος ο τίτλος θα έχει και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά με αφορμή τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η αίσθηση πάντως που αποκομίζει κάποιος από το περιβάλλον Τσίπρα είναι ότι ο χρόνος της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στα πολιτικά δρώμενα παραμένει ανοιχτός, με πιο λογικό σενάριο αυτό της επανόδου του μετά τις επόμενες εκλογές.

Στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μελετούν τα δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν την πλήρη αποσάθρωση του ευρύτερου χώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διαφόρων ερευνών, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου τριχοτομημένοι:

- Το 35,4% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παραμείνει απλός βουλευτής,

- Το 34,3% ότι πρέπει να επιστρέψει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ,

- και περίπου το 28% ότι πρέπει να ιδρύσει νέο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική «δεξαμενή» για τα όποια μελλοντικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού υπολογίζεται πως είναι το (περίπου) 17,8%, το ποσοστό της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που παραιτήθηκε.