Ενώ οδεύουμε προς τον α’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες προσπαθούν να διερευνήσουν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Αν και έχει αποφύγει την ενεργό ανάμειξη στα δρώμενα του κόμματος, είναι μάλλον ξεκάθαρο πια ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινητοποίησε δυνάμεις –όσες ελέγχει και χωρίς να εκτεθεί– προκειμένου ο Κασσελάκης να αποτελέσει παρένθεση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ ετοίμαζε την παρέμβασή του στο Συνέδριο, είχε παρακινήσει στενά συγγενικά του πρόσωπα να αποχωρήσουν από κομματικές θέσεις.
Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, λοιπόν, όλοι προσπαθούν να διακριβώσουν προς ποια πλευρά θα κατευθυνθούν οι φιλικές προς τον Τσίπρα δυνάμεις. Για παράδειγμα, πολλοί υποστηρίζουν ότι λόγω της διένεξής τους –τον είχε παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας– είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι κομματικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού δεν θα υποστηρίξουν τον Παύλο Πολάκη, όπως δύσκολα θα σταθούν δίπλα στον Απόστολο Γκλέτσο.
Για την περίπτωση του Νικόλα Φαραντούρη είναι γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν εκείνος που τον έβγαλε στον κομματικό αφρό, ορίζοντάς τον και προσωπικό του σύμβουλο. Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να αποκτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, πολιτικό ή κομματικό ρόλο.
Κάπως έτσι, όσοι γνωρίζουν πως κινείται το περιβάλλον Τσίπρα, λένε ότι η πιο πρόσφορη λύση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς πρόκειται για άνθρωπο χαμηλών τόνων, με τον οποίο είχαν άριστη συνεργασία όταν ήταν υπουργός του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του ως κόμμα εξουσίας. Στενό συγγενικό του πρόσωπο ακούστηκε πρόσφατα να εκφράζει την άποψη ότι με πρόεδρο τον Π. Πολάκη είναι μάλλον βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει κάποια ποσοστά, κυρίως εξαιτίας της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που ο τελευταίος θα επιβάλλει, διασφαλίζοντας τουλάχιστον την κοινοβουλευτική του ύπαρξη.
Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα υφίσταται μεν σαν κομματικός σχηματισμός, χωρίς όμως να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες συνεργασιών, αφού δύσκολα θα υπολογίζεται από άλλα κόμματα –και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ– ως κυβερνητικός εταίρος.
Ταυτόχρονα, ο χορός των παραιτήσεων στην Κουμουνδούρου καλά κρατεί αφού παρελθόν αποτελούν πλέον 46 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Μελών στις ΗΠΑ: «Διαφωνούμε κάθετα με τις αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειες και αποφάσεις της συγκυριακής πλειοψηφίας των καθοδηγητικών οργάνων το τελευταίο δίμηνο, με αφετηρία την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου από τη βάση προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στις εκλογές συνέδρων και στη διάρκεια του δήθεν έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Την ίδια ώρα, ποικίλα ερωτήματα και συζητήσεις έχει προκαλέσει η αναφορά Κασσελάκη για τη στάση Τσίπρα στο Μάτι, για την οποία ρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος: «Ο προηγούμενος πρόεδρος έχει τη δική του διαδρομή και δεν έχει πλέον σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο περνά ο καιρός, αποδεικνύεται ότι έχει ένα σχέδιο να αλλοιώσει, να μηδενίσει, να καταστρέψει ή να τροποποιήσει, πείτε το όπως θέλετε. Το σίγουρο είναι ότι δεν τον αγάπησε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αγαπήσει ποτέ τις πολιτικές του, θέλοντας να τον κάνει ένα κόμμα ιδιωτικής χρήσης».
Τέλος, τα βλέμματα όλων στην Κουμουνδούρου είναι στραμμένα στην αυριανή τηλεμαχία μεταξύ των υποψήφιων προέδρων, ενώ το πρώτο αρχείο του κόμματος με τις λίστες των μελών έχει γίνει «φύλλο και φτερό» αφού ακόμη και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα συνεχίζουν να λαμβάνουν μηνύματα συμμετοχής για τις εκλογές της Κυριακής.
Σπόντες πριν… αποπλεύσει
Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, ξεκαθαρίζοντας πως περιμένει να τον ακούσει, πριν λάβει τις προσωπικές του αποφάσεις για το μέλλον του εντός ΣΥΡΙΖΑ: «Συστρατεύτηκα μαζί του με αποφασιστικότητα και συνέπεια, γιατί ήθελα να συμβάλλω σ’ ένα υγιές σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας και της ανασυγκρότησης της προοδευτικής/ δημοκρατικής παράταξης. Γι’ αυτό είμαι ακόμα εδώ και, πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να τον ακούσω». Αναφορικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, ο βουλευτής Επικρατείας έκανε λόγο για μια «οδυνηρή πολιτική τραγωδία» που «εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας».
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη και μελλοντικής του ανεξαρτητοποίησης, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ο ίδιος πρώην πρόεδρος του κόμματος, με ανάρτησή του στα social media, έκανε γνωστό ότι το όνομα του νέου φορέα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και μετά από τριήμερη διαδικτυακή ψηφοφορία.