Έκθετος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συζήτηση στη Βουλή, καλείται να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του

 

Γράφει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

 

«Η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator», επαναλαμβάνουν πηγές της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «σε πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις έκλεισε την Παρασκευή στη Βουλή. Από εδώ και πέρα η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, στην κρίση της οποίας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Ράμμο για την επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και είπε πως «υπάρχει αλυσίδα από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες μοιράζουν δεξιά-αριστερά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατηγόρησε τον κ. Ράμμο για την προσωποποιημένη ενημέρωση στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως «υπάρχει αλυσίδα από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες μοιράζουν δεξιά-αριστερά».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μετά τη συζήτηση στη Βουλή και το σόου Τσίπρα, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας της ΑΔΑΕ, όπως:

1) Με ποιο δικαίωμα ο Τσίπρας ρώτησε την ΑΔΑΕ για το αν παρακολουθούνται νομίμως από την ΕΥΠ πρόσωπα πλην του εαυτού του;

Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 5002/2022, μόνον ο ίδιος ο θιγόμενος, κατόπιν γραπτού αιτήματός του και, πάντως, μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης άρσης του απορρήτου, ενημερώνεται για την επιβολή του σχετικού περιοριστικού μέτρου.

2) Με ποιο δικαίωμα του απάντησε η ΑΔΑΕ για οποιονδήποτε πλην του εαυτού του;

Υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο, της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 5002/2022, μόνον ο θιγόμενος ενημερώνεται για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του και, πάντως, κατόπιν απόφασης τριμελούς οργάνου αποτελούμενου από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.

3) Προσβάλλονται ή όχι τα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των έξι πολιτών που είδαν τα ονόματα τους στα ΜΜΕ χωρίς να έχουν ζητήσει από την ΑΔΑΕ ή από τον Τσίπρα ενημέρωση για τυχόν παρακολουθήσεις τους;

Ο κ. Τσίπρας έχει διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα των πολιτών αυτών. Και αυτό κατά παράβαση του νόμου. Επειδή όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι ο νόμος λέει πως μπορούν να ενημερώνονται πολιτικοί αρχηγοί, διευκρινίζεται ότι αυτό κατά πάγια νομολογία από το 2003 αφορά μόνο αποπροσωποποιημένη πληροφόρηση. Στατιστικά στοιχεία δηλαδή. Προσωποποιημένη πληροφόρηση όπως προβλέπει ο νόμος γίνεται ύστερα από αίτημα του αιτούντος, μετά παρέλευση τριετίας και με απόφαση της τριμελούς επιτροπής που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Τσίπρας παραβίασε τον νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ο Αλ. Τσίπρας δικαιούται να ζητήσει ενημέρωση μόνο για το δικό του τηλέφωνο και όχι για τηλέφωνα τρίτων.

4) Ο ρόλος της ΑΔΑΕ είναι έλεγχος νομιμότητας ή σκοπιμότητας των νόμιμων παρακολουθήσεων που κάνει η ΕΥΠ;

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ιδρυτικού της ΑΔΑΕ νόμου 3115/2003 η ΑΔΑΕ έχει στόχο «την προστασία του απορρήτου των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Στην έννοια της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου», ενώ σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου «Η ΑΔΑΕ, για την εκπλήρωση της αποστολής της, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμόδιων δικαστικών αρχών». Επομένως πρόκειται μόνον για έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

 

Αποκαλύψεις

«Από όσα αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες μέρες, προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Αν η επιστολή Ράμμου δεν έχει ονόματα, από πού προέκυψαν τα ονόματα που δημοσιοποίησε ο Τσίπρας; Τα κατέβασε από το κεφάλι του ή του τα ‘‘σφύριξε’’ κάποιος στο αυτί;» Κι αν ναι, ποιος; Πώς τα είχε από τον Δεκέμβριο και, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, τα περιελάμβανε στην επιστολή του προς τον κ. Ράμμο ο κ. Τσίπρας; Κι επειδή από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι προέκυψαν από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, πώς γίνεται τις «αποκαλύψεις» να τις προαναγγέλλουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Και στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ πώς φτάνουν, δεν φτάνουν μέσω κάποιων από την ΕΥΠ, που λειτουργούν ως επίορκοι, παραβιάζοντας τους νόμους;»

Από τη συζήτηση στη Βουλή και με τις παραδοχές για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο κ. Τσίπρας, «αποκαλύφθηκαν πλήρως τα ρυπαρά δίκτυα για τα οποία μιλούσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.