Σε αποκαλύψεις «φωτιά» για κομβικούς τομείς που ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει την «πώλησης» τους με τους Θεσμούς, προχώρησε μέσω συνέντευξής στο «tomanifesto.gr» ο αρμόδιος Υπουργός και Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Αττικής στο Βόρειο Τομέα, Κωστής Χατζηδάκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι ο ΔΕΣΦΑ, όπου πούλησαν το 66%. Είναι ο ΑΔΜΗΕ, όπου πούλησαν το 49%. Και σημειώνω εδώ ότι μας κατηγορούν ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος δηλαδή, ενώ αυτοί ιδιωτικοποίησαν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που είναι ο ΑΔΜΗΕ! Είναι τα ΕΛΠΕ, για τα οποία ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους Θεσμούς τον Ιούνιο του 2019 -λίγες μέρες πριν από τις εκλογές- το ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω».

 

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη ΔΕΗ και ειδικότερα ως προς το ποια επιπλέον ρύθμιση περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή, επεσήμανε πως «θα ξεχώριζα τη ρύθμιση που αφορά τη ΔΕΠΑ. Σχεδιάζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% της συμμετοχής του Δημοσίου που σήμερα κατέχει το 65% της επιχείρησης. Αυτό θα γίνει μέσω της ιδιωτικοποίησης τόσο των δικτύων όσο και της εμπορίας, δημιουργώντας δηλαδή δύο ξεχωριστές θυγατρικές, τη ΔΕΠΑ Διανομής και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Υπουργέ πόσο ευέλικτο θα γίνει το κομμάτι των προσλήψεων στη ΔΕΗ με το νέο σχέδιο νόμου που θα καταθέσετε, αφού όπως γνωρίζετε οι ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό είναι τεράστιες; Tι θα κάνετε με το θέμα των προμηθειών; Επίσης, το καθεστώς με τους «ενοικιαζόμενους» υπαλλήλους μέσω εργολάβων στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα το διατηρήσετε;

Η ΔΕΗ είναι όμηρος μιας παράλογης κατάστασης. Ενώ είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό, βρίσκεται παράλληλα υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επί ίσοις όροις. Ενώ δηλαδή οι ανταγωνιστές της μπορούν να αποφασίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα, η ίδια πάει σαν χελώνα. Αυτό αφορά τόσο τις προσλήψεις όσο και τις προμήθειες. Είναι μια κατάσταση που ζημιώνει τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους, τον ανταγωνισμό και εν τέλει τους ίδιους τους καταναλωτές. Θέλουμε λοιπόν να απελευθερώσουμε τη ΔΕΗ από αυτή την ιδιότυπη ομηρία με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ένα νομοσχέδιο που θα επιταχύνει τις διαδικασίες των πρόσληψης, θα απλοποιεί τη διαδικασία των προμηθειών με σεβασμό πάντοτε στο ενωσιακό δίκαιο, θα κάνει τη ΔΕΗ πιο γρήγορη και ευέλικτη. Το προσωπικό της ΔΕΗ θα περιοριστεί. Έχει ξεκινήσει άλλωστε ήδη εδώ και χρόνια αυτή η πορεία. Ωστόσο, θα γίνονται κάποιες στοχευμένες προσλήψεις νέων και εξειδικευμένων ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τη ΔΕΗ της νέας εποχής.

Ποια επιπλέον καίρια ρύθμιση θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσετε στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα;

Θα ξεχώριζα τη ρύθμιση που αφορά τη ΔΕΠΑ. Σχεδιάζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% της συμμετοχής του Δημοσίου που σήμερα κατέχει το 65% της επιχείρησης. Αυτό θα γίνει μέσω της ιδιωτικοποίησης τόσο των δικτύων όσο και της εμπορίας, δημιουργώντας δηλαδή δύο ξεχωριστές θυγατρικές, τη ΔΕΠΑ Διανομής και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Από την άλλη μεριά, θα παραμείνει στο Δημόσιο η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διάφορα κρίσιμα διεθνή projects, όπως το IGI Poseidon, ο IGB και ο East Med. Αυτή η ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα. Που από χώρα που έδιωχνε τους επενδυτές γίνεται χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περισσότερο πλούτο και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα κινητοποιήσεις παγκοσμίως και με σημαντική συμμετοχή της νέας γενιάς στα περιβαλλοντικά θέματα. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες, πέρα από τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ, σχεδιάζει το υπουργείο στα θέματα αυτά;

Οι νέοι δείχνουν το δρόμο στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνεται τόσο στις ανησυχίες των νέων αλλά και όλων των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή και την ποιότητα της ζωής μας. Μόλις πριν λίγες μέρες παρουσίασα τους 9 βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ομιλία μου στη διάσκεψη του Economist. Αυτοί είναι: Πρώτον, η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Έθνη. Είμαστε μάλιστα η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που όχι απλά μιλάει για απολιγνιτοποίηση, αλλά θέτει ένα συγκεκριμένο στόχο και πάει από τα λόγια στην πράξη. Δεύτερον, η περισσότερη πράσινη ενέργεια: για αυτό αναθεωρούμε τον εθνικό σχεδιασμό αυξάνοντας το ποσοστό των ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030, αντί του 31% που προβλεπόταν αρχικά και του 17% που είναι σήμερα. Τρίτον, η εξοικονόμηση ενέργειας με προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» το οποίο σύντομα θα επεκτείνουμε με τρίτο κύκλο. Τέταρτον, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων όπου, μεταξύ άλλων, στοχεύουμε να έχουμε εφαρμόσει τον καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα (π.χ. τρόφιμα) παντού μέχρι το τέλος της τετραετίας. Πέμπτον, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, καθώς είναι απαράδεκτο εν έτει 2019 να καίμε μαζούτ, που είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το περιβάλλον, για να ηλεκτροδοτήσουμε τα νησιά μας. Έκτον, η ηλεκτροκίνηση, έτσι ώστε μια τεχνολογία αιχμής στην μείωση των εκπομπών CO2 να μην μένει ένα μακρινό όνειρο για την Ελλάδα. Έβδομον, η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Εδώ μάλιστα πάμε πιο γρήγορα και από τις συστάσεις της ΕΕ, καθώς έχουμε θέσει ως στόχο τον Ιούνιο του 2020, αντί για τον κοινοτικό στόχο του Ιουλίου του 2021. Όγδοον, η προστασία της βιοποικιλότητας, θέμα για το οποίο μόλις τον περασμένο Ιούλιο παραπέμθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και τέλος, η προστασία των δασών μας όπου, όπως ανακάλυψα τη μέρα που μπήκα στο υπουργείο, από τα 245 εκατ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν είχε απορροφηθεί ούτε 1 ευρώ! Αυτοί οι 9 άξονες συνθέτουν την πολιτική μας με στόχο τη μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό αποτελεί πρώτα από όλα δέσμευση απέναντι στα παιδιά μας στα οποία πρέπει να παραδώσουμε ένα καλύτερο πλανήτη.

Υπάρχει κάποιος κομβικός τομέας από εκείνους που ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του οποίου την «πώληση» είχε ήδη συμφωνήσει με τους Θεσμούς η απελθούσα κυβέρνηση;

Υπάρχουν και είναι ίσως περισσότεροι από όσους θα φαντάζονταν οι αναγνώστες σας. Είναι ο ΔΕΣΦΑ, όπου πούλησαν το 66%. Είναι ο ΑΔΜΗΕ, όπου πούλησαν το 49%. Και σημειώνω εδώ ότι μας κατηγορούν ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος δηλαδή, ενώ αυτοί ιδιωτικοποίησαν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που είναι ο ΑΔΜΗΕ! Είναι τα ΕΛΠΕ, για τα οποία ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους Θεσμούς τον Ιούνιο του 2019 -λίγες μέρες πριν από τις εκλογές- το ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω. Και όπου τώρα μας κατηγορούν γιατί πάμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, ακολουθώντας την πολιτική τους! Ενώ λοιπόν τα έκαναν όλα αυτά, τώρα παριστάνουν τους μαχητές κατά των ιδιωτικοποιήσεων! Είμαι διατεθειμένος να δείξω κατανόηση για πολλά, αλλά το μέγεθος αυτής της πολιτικής υποκρισίας, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Κύριε Χατζηδάκη, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προταθεί τελικά γυναίκα που δε θα προέρχεται από τον πολιτικό χώρο;

Γνωρίζω πρόσωπα, και γυναίκες και άνδρες, προερχόμενα από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις που μπορούν επάξια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Όπως έχει κάνει και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο, επανειλημμένα έχω πει, εκτιμώ προσωπικά. Το ζήτημα όμως είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό και ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με γνώμονα τη λειτουργία της Δημοκρατίας και το συμφέρον του τόπου. Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος, είναι πρόωρο να συζητάμε περισσότερο για το θέμα αυτό. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν με τον καινούργιο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία και πως ο ίδιος, δεν κάνει εκλογικούς αιφνιδιασμούς. Όμως, όπως είπε, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Είναι ή όχι εφικτό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και ταυτόχρονα είστε έτοιμοι για εκλογές;

Είναι διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και πρωτύτερα να έχει αλλάξει και ο εκλογικός νόμος προς ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στον τόπο. Εμείς από την πλευρά μας δείχνουμε με κάθε ευκαιρία ότι όταν μιλάμε για συναίνεση το εννοούμε, όπως για παράδειγμα στη διαδικασία για τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Είναι λοιπόν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα κινηθούμε με συναίνεση και στο θέμα του εκλογικού νόμου ή εάν θα επιλέξει να σαμποτάρει τη διαδικασία. Στη δεύτερη περίπτωση αναπόφευκτα θα πάμε σε διπλές εκλογές. Αλλά και τότε, αυτό θα συμβεί στο τέλος της τετραετίας, καθώς η κυβέρνησή μας προσανατολίζεται στην ανάταξη της πατρίδας και τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων για τα επόμενα 4 χρόνια.