Η λανθασμένη αριθμητική του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, για το ζήτημα των ποινών στον Ποινικό Κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους «μαθηματικά», που κατά ένα περίεργο τρόπο πάντα τα διαστρεβλώνει κατά τα καλά και συμφέροντά του.

του Μιχάλη Δεμερτζή

Για αυτό και στο άκουσμα αυτών των «περίεργων» υπολογισμών από το βήμα της Βουλής τις προάλλες, μας ήρθαν εύκολα στο μυαλό ένα σωρό περιπτώσεις, όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του κάνουν λάθος προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς, δίνουν εντελώς λανθασμένα αριθμητικά στοιχεία ή δεν καταλαβαίνουν σε τι ακριβώς  αναφέρονται όταν μπαίνουν στον κόπο να τα παραθέσουν… Και τούτες οι περιπτώσεις είναι τόσες πολλές, που από αυτές ξεχωρίσαμε πρόχειρα μία δεκάδα, διαμορφώνοντας έτσι ένα άτυπο «τοπ-τεν» ασχετοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους αριθμούς. Και δεν υπολογίσαμε καν την περίοδο του προγράμματος Θεσσαλονίκης, που ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε εικονικά δισεκατομμύρια στο λαό, ή την περίοδο διακυβέρνησής του… Οπότε, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με νούμερα, συμβαίνουν τα εξής:

  1. Το 6 είναι μεγαλύτερο του 6,7: Δεν γινόταν να λείπει από τη δεκάδα η περίπτωση που ευθύνεται για αυτό το άρθρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, είπε από το βήμα της Βουλής πριν λίγες μέρες ότι, ναι, η κυβέρνησή του μείωσε τις ποινές από τα 20 στα 15 χρόνια, αλλά φρόντισε η εκτίσιμη ποινή να είναι τα 2/5 της ονομαστικής ενώ πριν ήταν το 1/3, για να καταλήξει ότι με αυτό τον τρόπο οι ποινές αυστηροποιήθηκαν. Μόνο που το 1/3 του 20 είναι 6,7 και τα 2/5 του 15 είναι 6. Οπότε ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει αριθμητική ή απλά δεν τον νοιάζει τι λέει, αρκεί να ακούγεται ωραία στο κομματικό του ακροατήριο… Ή και τα δύο, γιατί όχι…;
  1. 32 Χ 100 = 156: Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «Βρισκόμαστε με σχεδόν 100 φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε την λήξη των περιοριστικών μέτρων του lockdown. Και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα πανδημίας». Η άρση του lockdown έγινε στις 28 Απριλίου και τα κρούσματα τότε ήταν 32. Στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν 156. Απλά μαθηματικά…
  1. Το 3% του 14 ισούται με 3: Πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, πάλι στη Βουλή, λέει στον πρωθυπουργό, «Έχουν υποβληθεί 18 συνολικά ερωτήσεις όσο είστε πρωθυπουργός, από αυτές 14 υποβλήθηκαν από αρχηγούς πολιτικών ομάδων, από τις 14 συζητήθηκαν μόνο οι τρεις, πιο κάτω από το 3%…» Πόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κανείς ότι το «τρία τοις εκατό» θα σήμαινε σε αυτή την περίπτωση ότι, εφόσον έχουν συζητηθεί μόνο τρεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει πρώτα εκατό ερωτήσεις; Για κάποιους, ίσως και να είναι πολύ δύσκολο…
  1. Τα 33 τεστ ανά ασθενή: Όταν καταπιάνεται κανείς με αριθμούς, ακόμα κι αν δεν είναι καλός στα μαθηματικά, οφείλει τουλάχιστον να έχει συναίσθηση των μεγεθών που αντιπροσωπεύουν. Αλλιώς μπορεί να κάνει λάθη πιο τερατώδη από το «32Χ100=156». Ένας λάθος πολλαπλασιασμός, τουλάχιστον, είναι απορριπτέος αυτομάτως. Στα μέσα Μαΐου, που λέτε, οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι η Ελλάδα διεξάγει 32,9 τεστ ανά κρούσμα κορονοϊού. Ακούγοντας κάτι τέτοιο, ο Παύλος Πολάκης, γνωστός για την ψυχραιμία του, δεν άντεξε και βγήκε από τα ρούχα του, για αυτό και επιτέθηκε στην παρουσιάστρια της εν λόγω είδησης μέσω του λογαριασμού του στο Facebook: «ΤΕΣΤ ΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ!!!!! ΕΛΕΟΣ !!!!Τι λες βρε λοιμωγμενο σούργελο, βρε σκοϊλικιασμενη ΕλλικικοΣΚΑΙταισμενη ,γ@μω το μετζη του νεούκτη μου μέσα;;;;;;!»…. Όταν ρωτήθηκε σχετικά μέσω σχολίου στην ανάρτησή του, διευκρίνισε αυτό που κατάλαβε: ότι οι γιατροί κάνουν περίπου 33 τεστ στον κάθε έναν ασθενή κατά μέσο όρο, για να διαπιστώσουν αν έχει κορωνοϊό. Εντωμεταξύ, ο κ. Πολάκης είναι γιατρός…
  1. Τα 32 εκατομμύρια του ΕΟΤ: Το περασμένο καλοκαίρι, αν θυμάστε, συζητήθηκε πολύ ένα διαφημιστικό σποτ που προωθούσε τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ανακάλυψε κακοδιαχείριση, λέγοντας, μέσω του εκπροσώπου του Α. Χαρίτση, ότι για το συγκεκριμένο σποτ δόθηκαν «με απευθείας ανάθεση, 32 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία». Η κυβέρνηση απάντησε με μία μακροσκελή ανακοίνωση, αν και θα ήταν αρκετό να πει ότι 32 εκατ. ευρώ είναι παραπάνω από ό,τι όλος ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ!
  1. 12.000 Χ 7 = 500.000: Περνώντας στον «ευρύτερο» ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter τον περασμένο Μάρτιο τα εξής: «Η Γερμανία κάνει 500.000 τεστ την εβδομάδα. Εμείς γιατί δεν κάνουμε; Τι περιμένουμε;….». Το διαβάζει αυτό κάποιος και σκέφτεται ότι 500.000 είναι μεγάλος αριθμός, αλλά, εντάξει, για τη Γερμανία μιλάμε. Γίνεται. Μόνο που τη σήμερον ημέραν, τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να διασταυρωθούν με δύο «κλικ» στο διαδίκτυο. Ε, και τελικά τα σχετικά στοιχεία έδειξαν πως στη Γερμανία εκείνη την περίοδο γίνονταν 12.000 τεστ ημερησίως, άρα 84.000 εβδομαδιαίως. Έγινε, συνεπώς, ένα μικρό λαθάκι 416 χιλιάδων. Συμβαίνουν και στους καλύτερους…
  1. Η Γερμανία δίνει το μισό της ΑΕΠ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: Ξανά πίσω στον σκληρό πυρήνα του κόμματος και περνάμε στο κεφάλαιο «Νίκος Παππάς». Το υπαριθμόν δύο του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είπε στη Βουλή και επανέλαβε στο Twitter αρχές Απριλίου, σχετικά με τα χρήματα που πρόκειται να ρίξει η κυβέρνηση στην εγχώρια οικονομία, τα εξής: «Η Γερμανία δίνει 51% του ΑΕΠ (…) Και η Ελλάδα κκ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη; 3,5% του ΑΕΠ μας είπατε…» Το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι 3,8 τρισεκατομμύρια. Ο Ν. Παππάς μάς λέει ότι η Γερμανία θα ρίξει περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της. Ο Ν. Παππάς, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού…
  1. Η ύφεση του 10% του ΑΕΠ δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα του 2% του ΑΕΠ: Νίκου Παππά συνέχεια και, τόσο στη Βουλή όσο και στο Twitter, ο κ. Παππάς απευθύνεται στην κυβέρνηση λέγοντας τα εξής: «Είναι δυνατόν 10% ύφεση να αντιμετωπίζεται με 2% μέτρα;» Με τη λογική Παππά, λοιπόν, μάλλον θα έπρεπε τα μέτρα να φτάνουν το 11% του ΑΕΠ, για να έχουμε και 1% ανάπτυξη. Ή καλύτερα, ας αφήσουμε την οικονομία… Με την ίδια λογική, όποιος τρώει ένα κιλό φαγητό κάθε μέρα, σε ένα μήνα έχει βάλει οπωσδήποτε 30 κιλά και όποιος έχει 37,7 πυρετό, με δύο ασπιρίνες πέφτει στο 35,7 και τον πιάνει υποθερμία. Με τρεις, πάγωσε. Στα σοβαρά, μιλώντας για τη Γερμανία παραπάνω, να πούμε ότι το πραγματικό ποσό που διέθεσε η συγκεκριμένη χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι 81 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αν δούμε το παράδειγμα της Γερμανίας που ο ίδιος ο Ν. Παππάς επικαλέστηκε, ναι, με 2% μέτρα είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται η ύφεση του κορωνοϊού.
  1. Η διατίμηση δεκαπλασιάζει το κέρδος: Και το τελευταίο και μάλλον δυνατότερο χτύπημα από το Ν. Παππά, στα τέλη Μαρτίου του 2020…: «Μας είπατε ότι θα διατιμήσετε το ποσοστό κέρδους. Αν αυτό το μπουκαλάκι (σ.σ. αντισηπτικού) έκανε 2 ευρώ και είχε 10% κέρδος, ο έμπορος θα έβγαζε 20 λεπτά. Αν πάει 20 ευρώ, θα βγάζει από το ίδιο μπουκαλάκι 2 ευρώ, θα δεκαπλασιάσει το κέρδος του μαζί με την τιμή, αυτό του διασφαλίσατε», Ο Ν. Παππάς είτε δεν γνωρίζει τι είναι το περιθώριο κέρδους είτε τι είναι η διατίμηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να μπει ένα «ταβάνι» στο περιθώριο κέρδους ενός πωλητή που πουλάει σήμερα το μπουκαλάκι 2 ευρώ και την επομένη να το πουλάει 20 ευρώ επειδή έτσι αποφάσισε. Ποια διατίμηση θα το επέτρεπε αυτό; Βέβαια, αν κυβερνούσε ο Ν. Παππάς, ποιος ξέρει, μπορεί και να το επέτρεπε…
  1. Πόσο κάνει 0,05 Χ 50;Για την κορυφή, αφήσαμε το αριστούργημα του Πέτρου Κωνσταντινέα. Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας απάντησε σε σχολιαστή κάτω από ανάρτησή του στο Twitter, ο οποίος του έγραψε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει 40 σχόλια τα οποία είναι όλα εναντίον του, ως εξής: «Βάλτε άλλους 10 να φτάσουν 50 να τους δώσω 0.05×50= 50 ευρώ». Απλό, δυνατό, απίστευτο…