Στη σημασία της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 15 ετών της Google στην Ελλάδα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, συγκεκριμένα, δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κόμβο για τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευκαιρίες που απορρέουν διεθνώς από την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τομέα.

Παρόλα αυτά, τόνισε, ταυτόχρονα και τις ευθύνες σχετικά με την ηθική και τη δεοντολογία που, επίσης, απορρέουν, από τον τρόπο διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης ως μία νέα τεχνολογία: «Το όραμά μου θα ήταν να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο σκέψης όσον αφορά στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης».

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και η ρυθμιστική αρχή 

Ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε, ακόμα, και μία σειρά τομείς που μπορεί να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία της ΤΝ στη χώρα μας. Αρχικά αναφέρθηκε στην καλύτερη πρόβλεψη φυσικών καταστροφών, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ήδη δοκιμάζει τεχνολογίες για τον πιο γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιών. 

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός μίλησε και για άλλες περιπτώσεις και ζητήματα, στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι υπό δοκιμή τεχνολογίες ταχύτερης πρόβλεψης, όπως στην Υγεία, τη φοροδιαφυγή, την οδική κυκλοφορία, ακόμα και στα φανάρια μιας πόλης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Υγεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν αναρίθμητες εφαρμογές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και κυρίως των νεοφυών, όπως τόνισε, ως άλλον έναν τομέα, στον οποίο θα μπορούσε η ΤΝ να συμβάλλει. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο θα βασίζεται και θα λειτουργεί η ΤΝ, ώστε να αναπτυχθεί ομαλά: «Μπορούμε να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή σκέψη γύρω από την υπεύθυνη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να καταπνίξουμε την καινοτόμο δυναμική της. Πιστεύω ωστόσο ότι, προερχόμενοι από την Ελλάδα, έχουμε την πρόσθετη ευθύνη να σκεφτούμε πιο συστηματικά για την ηθική γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, με όλο το φιλοσοφικό υπόβαθρο της κλασικής Ελλάδας, ποιος θα το κάνει;».

Αντωνάκου: Η συμφωνία με τη Google θα αυξήσει ΑΕΠ και θέσεις εργασίας 

Από πλευράς της, η γενική διευθύντρια της Google ΝΑ Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου ανακοίνωσε την πρώτη cloud περιοχή της εταιρείας στη χώρα μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της Ελλάδας να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο cloud computing. 

Σημείωσε ότι μέχρι το 2030 υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας στην Αθήνα και πως η συμφωνία με τη Google θα συμβάλλει και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς θα προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η επένδυση θα επιτρέψει επιπλέον στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν καλύτερα τα δεδομένα τους και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών απέναντι στις απειλές κυβερνοασφάλειας.