Μπορεί να αιφνιδιάστηκε από τη φονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αλλά η στάση του σε θέματα ασφάλειας ήταν πάντα σκληρή. Και ξεκαθάρισε πως τα χτυπήματα που βλέπουμε τις τελευταίες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας είναι «μόνο η αρχή»: «Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά σας λέω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Παλεύουμε σαν λιοντάρια για το σπίτι μας. Δεν θα συγχωρήσουμε ή δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις βάρβαρες πράξεις των εχθρών μας και δεν θα αφήσουμε τον κόσμο ή κανέναν να ξεχάσει αυτές τις φρικαλεότητες που επιβλήθηκαν στον εβραϊκό λαό».
Μίλησε λοιπόν ο Μπι-Μπι (όπως αποκαλούν οι φίλοι του τον Μπενιαμίν Νετανιάχου) στην τηλεόραση και μάλιστα Σάββατο, κάτι που δεν συνηθίζεται, για θρησκευτικούς λόγους, στο Ισραήλ. Αυτό είχε γίνει τελευταία φορά το 1994, όπως επισημαίνει ο διεθνής Τύπος, από τον Γιτζάκ Ράμπιν.
Στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο καλύτερος κατά τους φίλους του πολιτικός στον πλανήτη, «ζορίζεται» με τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν. Είναι ένα πρόβλημα αυτό για το Ισραήλ. Η δράση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της ακροαριστερής και φιλοπαλαιστινιακής ομάδας των Δημοκρατικών, γνωστής ως «Squad», η οποία απαρτίζεται από τις Ιλχάν Ομάρ (σομαλικής καταγωγής, ο άνθρωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κογκρέσο), Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Ρασίντα Τάιμπ (παλαιστινιακής καταγωγής) και Αγιάνα Πρέσλι, έχει επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Πολύ βαθιά σχέση με τις ΗΠΑ
Επισημαίνουμε εδώ ότι η σχέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν κακή. Οχι όμως με αποκλειστική ευθύνη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως λένε οι γνωρίζοντες, πολλοί εκ των οποίων θεωρούσαν ότι η πολιτική του Δημοκρατικού Προέδρου ήταν «χαλαρή» σε διπλωματικό επίπεδο έναντι του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ομως οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι πολύ βαθιά για να επηρεαστεί, όταν έρχεται η ώρα της συνεργασίας όπως γίνεται τώρα, από «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ δεξιών Ισραηλινών και αριστερών Αμερικανών πολιτικών.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στο στόχαστρο της ισραηλινής αριστεράς εδώ και δεκαετίες. Λογικό είναι ως έναν βαθμό, δεδομένου ότι αυτή αδυνατεί διαχρονικά να τον αντιμετωπίσει. Η απόπειρά του να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη στο Ισραήλ, η οποία, σημειωτέον, τον διώκει εμμονικά, έβγαλε κόσμο στο δρόμο. Ομως, η μεταρρύθμιση προβλεπόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Λικούντ.
Είναι ξεκάθαρο: Η ισραηλινή Αριστερά θέλει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη φυλακή. «Ο κατακλυσμός που συντρίβει το Ισραήλ είναι ξεκάθαρα ευθύνη ενός και μόνο ανθρώπου: του Μπενιαμίν Νετανιάχου», γράφουν ακόμα και σήμερα που η χώρα τους μάχεται οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και στην προκειμένη περίπτωση η «Haaretz». Οι αριστεροί οπουδήποτε στον κόσμο, όταν έρχεται η ώρα της εθνικής ενότητας, την υπονομεύουν, καθώς έτσι επιτάσσουν τα διεθνιστικά σύνδρομά τους.
Αιφνιδιασμός και ολιγωρία
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από την επίθεση της Χαμάς και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Η ολιγωρία στην επιτήρηση της Γάζας στοίχισε πάρα πολύ ακριβά και αυτό αποκλείεται να μην έχει πολιτικές συνέπειες για τον Νετανιάχου και για το κόμμα του, το Λικούντ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο: αυτό που άνοιξε με την επίθεσή της η Χαμάς θα σημάνει το τέλος της Μέσης Ανατολής, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε. Στην ουσία, αδρανοποιούνται και οι συμφωνίες του Αβραάμ, που τόσο επιμελήθηκαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η απομάκρυνση του απομονωτιστή και ειρηνοποιού Ρεπουμπλικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο στοίχισε ακριβά: πόλεμοι παντού.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν λοιπόν σαφής όσον αφορά την πρόθεσή του. Ολα δείχνουν ότι η αναμέτρηση του Ισραήλ με τη Χαμάς θα γενικευτεί και πλέον στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ βρίσκεται και το Ιράν, αλλά και όσοι εξοπλίζουν τη Χαμάς. Ολοι; Ισως όχι. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Δύση με την Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ όπου εδρεύει η διοίκηση της Χαμάς. Κι όμως... Για να δούμε τι θα κάνουν και με το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση.
Το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 το έριξε πάντως προχθές το παρασύνθημα: «Κατάρ, Ιράν, Τουρκία και όχι μόνο: Ο γαλαξίας των υποστηρικτών της Χαμάς». Ναι, υπάρχουν κι άλλοι χειροκροτητές της και δυστυχώς και στην Ευρώπη. Η μη καταδίκη της ενέργειας της Χαμάς από τη γαλλική Αριστερά (Ανυπότακτη Γαλλία), της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έχει προκαλέσει σάλο. Λογικό είναι. Αλλωστε, η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.