Πλάτες στην Τουρκία βάζει η Ισπανία μετά τη συμφωνία του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα για συμπαραγωγή τουρκικού αεροπλανοφόρου και υποβρυχίου, αλλά και την υπογραφή σειράς συμφωνιών σε άλλους τομείς.

Η ισπανοτουρκική συμμαχία επιχειρεί ουσιαστικά ρελάνς απέναντι στην πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όπως μαρτυρά και το τάιμινγκ αυτής της συνεργασίας. Η Αγκυρα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την ενίσχυση της Ελλάδας από τον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει στη Μεσόγειο η Γαλλία. Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεν Αγκυρα επιδιώκει να σπάσει την απομόνωσή της δείχνοντας ότι συνεργάζεται με σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, η δε Μαδρίτη θέλει να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο είναι τα στοιχεία της συνάντησης Ερντογάν – Σάντσεθ στην Αγκυρα που αξιολογεί προσεκτικά η Αθήνα: πρώτον, η Μαδρίτη ουσιαστικά σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, το οποίο είχε καταγραφεί και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο αλλά και στο Προσφυγικό. Σε μια στιγμή δηλαδή που η Τουρκία εμφανιζόταν απομονωμένη, με τις σχέσεις της τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΙΙΑ να μη διανύουν την καλύτερη περίοδο, ο ισπανός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αγκυρα συνοδευόμενος από το… μισό υπουργικό συμβούλιο, από έξι ισπανούς υπουργούς. Μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν η επίσκεψη. Η στενή σχέση των δύο χωρών ήταν γνωστή. Εξάλλου, με τη συνδρομή της Ισπανίας η Τουρκία ναυπηγεί το μίνι αεροπλανοφόρο – ελικοπτεροφόρο Anadolu στα πρότυπα του ισπανικού «Χουάν Κάρλος».

Κατά τα λεγόμενο του Ερντογάν, η Τουρκία αναμένεται να αποκτήσει άλλο ένα αεροπλανοφόρο και ένα ισπανικό υποβρύχιο με συμπαραγωγή. «Με τη βοήθεια του Θεού στοχεύουμε να ναυπηγήσουμε μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο έπειτα απ’ αυτό που ναυπηγούμε τώρα. Ενδέχεται μαζί να μπούμε και στο ζήτημα της ναυπήγησης και υποβρυχίων» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ύδρευση, ο αθλητισμός, η επιστήμη, η συνεργασία στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, ως «νέους πυλώνες» για να συνεχίσουν να χτίζουν ένα κοινό μέλλον.

 Η αντίδραση της Αθήνας

Η κίνηση Σάντσεθ προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να στηλιτεύει το γεγονός ότι η Μαδρίτη αγνοεί τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία. «Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη – μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου γύρω από θέματα που αφορούν την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του στις συζητήσεις (με τον Ερντογάν) τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται πως και ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο επέκρινε την επίσκεψη Σάντσεθ στην Αγκυρα. «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, από το ΡΡ επαναλαμβάνουμε την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινοτικής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης για τις εξωτερικές μας σχέσεις».

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι η Τουρκία επιχειρεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσά τους είναι η Ιταλία, η Γερμανία. Το νέο στοιχείο είναι όμως πως όταν βρίσκει την ευκαιρία, όπως με την Ισπανία, επιδιώκει να επεκτείνει μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία ως αντιστάθμισμα σε μια ελληνική συμφωνία.

Πηγή: Τα Νέα