Η Ιταλία απέκτησε πρωθυπουργό! Κυρίως όμως βρήκε κυβερνητική συνοχή με βουλευτές της πλειοψηφίας των κομμάτων κάτω από την ομπρέλα του πρώην γενικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. “Δεν σε αφήνω να πάρεις σύνταξη” του είπε ο πρόεδρος Ματταρέλλα.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Από Δευτέρα όλοι έπιασαν δουλειά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλα και ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα πήραν βαθιές ανάσες. Ο σούπερ Μάριο εμπνέει εμπιστοσύνη.

Στη βασική ομιλία  του ο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και συνοχής. Ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις. Οπως:

Είναι αδιαπραγμάτευτη η πιστή στήριξη και αφοσίωση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μας”

“Ευρωπαϊκή Ένωση και Ατλαντική συμμαχία οι κυριότεροι φίλοι μας!”

Ρωσία και Κίνα πήραν με σκεπτικισμό το μήνυμα Ντράγκι.

Όλοι το είχαν ανάγκη. Ενας ισχυρός φίλος και σοβαρός συνομιλητής. οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ψηφίσει Ντράγκι. Οι σκοτούρες χρόνων ακυβερνησίας και αλλαγών στην Ιταλία φαίνεται ότι προσπερνώνται.

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη

Σε κάποιο σημείο τα συναισθήματα πολιτικής γνώμης είχαν και μία διαφορετική άποψη.

Στο κυβερνητικό σχήμα βασικά υπουργεία ανέλαβαν βουλευτές της Λέγκα μαζί με τα 5αστέρια και τους σοσιαλιστές! Αλλά και τον Ρέντσι που δημιούργησε δικό του κόμμα.

Ακούστηκαν πολλά 

“Ποτέ δημοκράτες με δεξιούς! Εμείς στο ίδιο τραπέζι με Σαλβίνι, Ρέντσι και αντιευρωπαίους; Ποτέ!”

Μεγάλα λόγια σε κρίσιμες εποχές. Ο πρόεδρος Ματταρέλλα τους ανακάλεσε στην τάξη, με την υπενθύμιση της άσχημης εποχής της πανδημίας και της οικονομίας.

Ενα δυνατό ποτάμι καυτής λάβας με ένα ισχυρότατο μήνυμα έφθανε σε λίγες ώρες. Ο Ματτέο Σαλβίνι με έκτακτη συνέντευξη τύπου έκανε γνωστή κοινοποίηση επιστολή προς τον Μάριο Ντράγκι.

” Η Λέγκα ψηφίζει και στηρίζει απόλυτα τον πρωθυπουργό καθώς και όλες του τις προτάσεις και αποφάσεις!”

” Η πατρίδα έχει ανάγκη όλων μας. Αυτή τη στιγμή η ενότητα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά!”

Λίγες ώρες αργότερα οι ευρωβουλευτές της Λέγκα έπαιρναν εντολή Σαλβίνι και στην επικυρωμένη τροποποιητική του Ταμείου Ανάκαμψης ψήφισαν τις προτάσεις και τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέθεσαν Μάνφρεντ  Βέμπερ και ΡΡΕ.

Όλοι οι ευρωβουλευτές (συνολικά 23) της Λέγκα ήταν υπέρ και στην γενική έκπληξη έφθανε και η απόλυτη ικανοποίηση των ηγετών της κεντροδεξιάς που ανήκουν στο ΕΛΚ.

Έκπληξη και στο κόμμα της ιταλικής δεξιάς Φρατελλι Ντ Ιτάλια με την Τζιόρτζια Μελόνι να δηλώνει:” Εμείς στην ευρωβουλή είμαστε με την ομάδα Μακρόν! Όμως στην Ιταλία η ενωμένη κεντροδεξιά παραμένει αρραγής. Δεν αλλάζει!”

Αλλάζει όμως ο πολιτικός χάρτης σε  Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν!

Η πρώτη πράξη του έργου παίχθηκε στο συνέδριο των G7 με την πρεμιέρα του Μπάιντεν και του Ντράγκι. Οικοδεσπότης ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεδιάσκεψη.

Τα συγχαρητήρια πήγαν στον Μπάιντεν με ανακοίνωση επιστροφής των ΗΠΑ στην υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή. Ενίσχυση οικονομική στο ΝΑΤΟ. Επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Γερμανία. και κήρυξη συνεργασίας ΗΠΑ- ΕΥΡΩΠΗΣ με αντιπάλους Κίνα και Ρωσία.

Ντρίμπλες και γκολ από τον Σαλβίνι

Σε ένα ακόμα κεφάλαιο των πολιτικών ανατροπών πρωταγωνιστές είναι πολλοί. Το παιχνίδι παίζεται σε πολλά επίπεδα. Ο Ματτέο Σαλβίνι ανάμεσα σε γερμανική τακτική προκειμένου η ψήφος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να σημάνει και τα προκαταρτικά εισόδου της Λέγκα πρώτου κόμματος στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου με πρόεδρο τον Μάνφρεντ Βέμπερ…

Η αντίσταση της Μέρκελ φαίνεται να κάμπτεται. Ήδη τα κλειδιά διαδοχής της Καγκελαρίας βρίσκονται στο δρόμο.

Μεγάλο φαβορί για την διεκδίκηση θα είναι ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας Ζεεντχόφφερ. Αντίπαλος του ο σημερινός υπουργός οικονομίας σοσιαλιστής Σόλτς!

Τον προσεχή Μάρτιο αρχές Απριλίου σε συνεδρίαση των δυο κυβερνόντων κομμάτων  χριστιανοδημοκρατών και κοινωνιστών, θα εκλεγεί ο υποψήφιος για την καγκελαρία.

Αμέσως μετά ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε ορισμένα κρατίδια θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους περιφερειακούς άρχοντες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η εκλογή Καγκελαρίου!

Σε περίπτωση εκλογής του Βαυαρού για τον Ματτέο Σαλβίνι και την Λέγκα ανοίγει ο δρόμος για το ευρωκοινοβούλιο και την ένταξη στο ΕΛΚ.

Πώς όμως έχει “στηθεί” το παιγνίδι;

Μπορεί να μην υπάρχει “τέλειο έγκλημα”. Όπως δεν υπάρχουν άλυτες ασκήσεις στην πολιτική.”

Σύμφωνα λοιπόν με τις πιο πάνω προϋποθέσεις θα πάρουν σάρκα και οστά οι προετοιμασίες για μια συναρπαστική αλλαγή στην ΕΕ.

Οι σχέσεις Μέρκελ- Σαλβίνι δεν είναι σήμερα ίδιες όπως πριν από τρία χρόνια. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Μιλάνο εργάζονται με άκρα μυστικότητα προκειμένου να φθάσουν στον στόχο οι προσχωρήσεις της Λεγκα!

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στη Ρώμη στη διάρκεια συνεδρίου του Λαϊκού κόμματος, ο τότε πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόλ συναντήθηκε με τον εξ απορρήτων του Σαλβίνι και θεωρητικού της Λέγκα (σήμερα υπουργός ανάπτυξης και οικονομικών της κυβέρνησης Ντράγκι) Τζιανκάρλο Τζιορτζιέττι.

Εκεί έγινε η πρώτη συζήτηση και με τον Γάλλο πρόεδρο να μιλάει για εμπόδιο Μέρκελ.

Εκτοτε οι ευρωεκλογές όπου ανέδειξαν 23 βουλευτές της Λέγκα με την παράλληλη μείωση εδρών λόγω Brexit, έφεραν πιο αναγκαία την ένταξη στο ΡΡΕ του Σαλβίνι και των βουλευτών του.

Φυσικό ήταν και η πλευρά των Γερμανών να σκέπτεται την απειλή πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο με τον Βέμπερ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Σε λίγους μήνες θα αντικαταστήσει στην προεδρεία του ΕΚ. τον Ιταλό Ντάβιντ Σασσόλλι.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαλλασσόμενος της παρουσίας Μέρκελ και με πιθανό καγκελάριο τον συναγωνιστή του Ζεεντχόφφερ από το Μόναχο όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με σχέδιο…όπως λένε οι πηγές μας θα ενταχθεί πριν στο Χριστιανοκοινωνικό κόμμα η Λέγκα και με τον νέο χρόνο επίσημα και στο ΕΛΚ!

Η εμφανής άνοδος των Κεντροδεξιών παρατάξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και της κάμψης των σοσιαλιστικών κομμάτων ευνοεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών!

Μια ισχυρή ομάδα και στην ΕΕ και συμμάχους από την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβακία κ.α καθιστά το ΕΛΚ παντοδύναμο καθώς οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2022 και αλλαγής προέδρου και κυβέρνησης στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2022 ασφαλώς δημιουργούν ένα καινούργιο πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη.

Εδώ που η Ελλάδα είναι ανάγκη να προετοιμάζεται δημιουργώντας φιλικές σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικών πέραν των επιπέδων συνεργασίας για ανάπτυξη και οικοδόμηση προοπτικών του μέλλοντος!

Ο χάρτης μετά την πανδημία θα είναι διαφορετικός ως προς τις ανάγκες των λαών. Η οικονομία, το περιβάλλον, η υγεία και η παιδεία υποχρεωτικά θα ‘χουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις μιας άλλης εποχής!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.