«Τιμούμε σήμερα την ημέρα ‘’Θυσίας του Διασώστη’’ με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα – μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη της Πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.
«Η πιο έμπρακτη τιμή θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Και προχωρά η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η διάσωση σημαίνει πάνω απ’ όλα διασώστες. Η στιγμή δεν προσφέρεται για μεγαλόστομες εξαγγελίες, τις οποίες άλλωστε αποφεύγω. Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του COVID-19 και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση. Στους ανθρώπους, όμως, που καθημερινά βλέπουν πόσο γρήγορα τη χαρά της ζωής μπορεί να διαδεχθεί η αγωνία του κινδύνου, θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας -όπως το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας- αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί -πρώτα από όλα- εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι θεσμοθετημένη στις 14 Ιανουαρίου και κάθε χρόνο αποτελεί μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης. Σημείο αναφοράς αποτελεί η 14η Ιανουαρίου 2001, όταν και συνέβη η πρώτη πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοικτά του Σουνίου. Κάθε χρόνο, η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι απώλεσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Φτάνοντας στην αεροπορική βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους διασώστες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν και επιθεώρησε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ το οποίο εκτελεί αεροδιακομιδές μέρα και νύχτα (και βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα) καθώς και αεροσκάφος για τη μεταφορά ασθενών που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τα πληρώματα των διασωστών που βρίσκονται κάθε μέρα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, με αεροσκάφη, ελικόπτερα, ασθενοφόρα και μοτοσυκλέτες και μίλησε με λόγια ευγνωμοσύνης μέσω ασυρμάτου από ασθενοφόρο – συντονιστικό κέντρο σε όλα τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη χώρα.
«Καλησπέρα σας. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, τιμώντας την ημέρα του Διασώστη. Θέλω να σας πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Έχετε προτάξει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σας είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας, η οποία εκδηλώνεται και έμπρακτα αφενός με τη βελτίωση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ συνολικά, αλλά αφετέρου και με τη στήριξη των διασωστών μας και υλικά αλλά και με όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση. Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για ό,τι κάνετε. Καλό απόγευμα, καλή δύναμη», ανέφερε, μέσω ασυρμάτου, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων στο καθήκον.
«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων του ΕΚΑΒ που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, των ανθρώπων αυτών που με το παράδειγμά τους έδειξαν τι σημαίνει αυταπάρνηση, ευσυνειδησία και ήθος. Τιμούμε αυτούς και τις οικογένειές τους. Η Σοφία, ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Λευτέρης, ο Μαγκέντ, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης, ο Δημήτρης αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας που έφυγαν την ώρα του καθήκοντος θα είναι για πάντα εδώ να μας θυμίζουν την υπέρτατη αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την πραγματική σημασία του Όρκου του Ιπποκράτη. Το ΕΚΑΒ στηρίζει την πολιτεία και τους πολίτες, προσφέροντας σωτήρια υπηρεσία και παρέμβαση, βοήθεια στους ανθρώπους την ώρα που το χρειάζονται περισσότερο, όταν είναι άρρωστοι, τραυματίες, όταν είναι σε κίνδυνο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Η σημερινή παρουσία όλων εδώ στο χώρο που εδρεύουν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ αντικατοπτρίζει την έκφραση σεβασμού και τιμής στους διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν δίστασαν την ώρα του καθήκοντος να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και τελικά να τις χάσουν προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Τιμητικό ευχαριστήριο ενθύμιο απένειμε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε τιμητικά βραβεία στους διασώστες.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις συγκινητικές προσωπικές ιστορίες των διασωστών και βράβευσε τον διευθυντή του παραρτήματος ΕΚΑΒ Λαμίας, Θεμιστοκλή Λιάσκο, που είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία και τον υπεύθυνο του τομέα ΕΚΑΒ Ιστιαίας, Απόστολο Κομποθανάση, ο οποίος εκπροσώπησε τους διασώστες του ΕΚΑΒ Ιστιαίας που πρωταγωνίστησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021.
Τιμητικά βραβεία έλαβαν από τον Πρωθυπουργό οι διασώστες, Γιάννης Χούσος και Κώστας Κωστανάσιος για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν ως μέλη της Ιπτάμενης Ομάδας των Διασωστών και Ιατρών του ΕΚΑΒ κατά τη διάσωση ανήλικων παιδιών σε τροχαίο ατύχημα στην Άνδρο τον Ιούλιο του 2021, η γιατρός Αναστασία Ζυγούρα, ως Επικεφαλής Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ για το ήθος και την επαγγελματική ευσυνειδησία των μελών της κατά την διαχείριση της πανδημίας, ο ιατρός Σπύρος Δημητρόπουλος (το βραβείο παρέλαβε η κόρη του), ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας και διασώστης, Γιώργος Μαθιόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, ως εκπρόσωπος του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:
Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, λοιπό προσωπικό του ΕΚΑΒ, κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ.
Τιμούμε σήμερα την “Ημέρα Θυσίας του Διασώστη” με μία μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, όμως με διάχυτη, με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη της Πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση -όπως μας θύμισε ο κύριος Πρόεδρος- καθιερώθηκε σε ανάμνηση της τραγικής απώλειας 5 ζωών στις 14 Ιανουαρίου του 2001: της γιατρού Σοφίας Μπεφόν, του νοσηλευτή Γιώργου Λεβεντζόνη, του πιλότου Αντόνιο Βακάρι, του συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη και του ασθενή Αγαπητού Βαρκάδου, που από την Πάτμο έπρεπε, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, επειγόντως να νοσηλευτεί στην Αθήνα. Όλοι τους επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που συνετρίβη ανοιχτά του Σουνίου πριν από 21 χρόνια.
Και, δυστυχώς, η πτώση εκείνη δεν ήταν η τελευταία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, χάσαμε δύο ακόμα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και τα πληρώματά τους. Το 2ο συνετρίβη στις 18 Ιουνίου του επόμενου έτους, του 2002, στην Ανάφη και εκεί θρηνήσαμε ξανά τους 5 επιβαίνοντες: τον γιατρό Χρήστο Αντύπα, τον διασώστη Λευτέρη Φερεντίνο, τον κυβερνήτη Βασίλειο Χαμτζίδη, τον συγκυβερνήτη Στέφαν Μάγιερ και μαζί τους την ασθενή Άννα Δαμίγου.
Το 3ο ελικόπτερο έπεσε ένα χρόνο μετά, στη θάλασσα της Ικαρίας, μαζί με 4 στελέχη του ΕΚΑΒ, στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν την αποστολή τους. Τον γιατρό Μαγκέντ Σαφάντι, τον διασώστη Γιάννη Κουρουλή και τους χειριστές Ευστράτιο Φωτιάδη και Ηλία Λέντη. Όλοι τους πεσόντες στο καθήκον, όπως και άλλοι, οι οποίοι προηγήθηκαν και ακολούθησαν σε διαφορετικές, αλλά πάντα ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις.
Όλους αυτούς τιμούμε και θυμόμαστε σήμερα, μαζί με τους συγγενείς τους, μαζί με όλους τους Έλληνες. Πρόκειται, ωστόσο, για μία μνήμη, η οποία παράγει διδάγματα και συμπεράσματα με το πρώτο να αφορά την αυταπάρνηση και το ήθος όσων μάχονται στις διασώσεις και σε κάθε επείγον περιστατικό υγείας, ενώ στα δεύτερα αποτυπώνονται οι δυσκολίες, οι αντιξοότητες που διατρέχουν την καθημερινότητα του λειτουργήματός σας.
Υπάρχει, πάντως, και ένα τρίτο μήνυμα που εκπέμπει αυτή η ημέρα και αυτό δεν είναι άλλο από το μήνυμα, κύριε Πρόεδρε, της δράσης για ένα αποτελεσματικότερο, αλλά και για ένα ασφαλέστερο ΕΚΑΒ. Η σχεδόν διετής εμπειρία της πανδημίας επιβεβαίωσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ σε συνθήκες διαρκούς συναγερμού, αλλά και επικίνδυνες για τη δική τους, για τη δική σας, υγεία. Βρεθήκατε δίπλα σε όποιον «χτύπησε» ο COVID-19, αλλά φυσικά και σε κάθε άλλο ασθενή. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι τα μέτρα της Πολιτείας, είτε αυτά αφορούσαν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, είτε νέο προσωπικό και εξοπλισμό, δεν ήταν παρά μία μικρή, μόνο, έκφραση ευγνωμοσύνης όλων μας.
Η πιο έμπρακτη τιμή, όμως, στη σημερινή επέτειο θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Και προχωρεί -όπως ανέφερε και η Αναπληρώτρια Υπουργός- η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά.
Τις οργανωτικές αυτές τομές πλαισιώνουν πολλές οριζόντιες δράσεις, όπως η συνεργασία του Κέντρου με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών,η ενεργοποίηση του «112», του τόσο σωτήριου αριθμού επείγουσας ειδοποίησης, ώστε οι επεμβάσεις να είναι ταχύτερες. Και ασφαλώς η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μέσα. Ήδη, με δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και άλλων δωρητών, εκατοντάδες καινούρια νοσοκομειακά έχουν ανανεώσει το στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Πίσω μου βλέπετε ένα από τα δύο αεροπλάνα και ένα από τα δύο ελικόπτερα, υπερσύγχρονου τύπου, τα οποία έχουν προστεθεί στη δομή του ΕΚΑΒ προκειμένου να κάνουν τις αεροδιακομιδές μας -τόσο κρίσιμες για μια νησιωτική χώρα- ακόμα πιο γρήγορες, ακόμα πιο ασφαλείς. Και βέβαια, κύριε Αρχηγέ, να μην επιβαρύνουν μεγάλα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία, μέχρι σήμερα, επιτελούν αυτή την αποστολή.
Η διάσωση -είναι κάτι που το γνωρίζει καλά και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης- αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία την εποχή της Κλιματικής αλλαγής. Αυξάνονται όμως και τα πεδία δράσης της. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός νεαρού, αλλά έμπειρου ορειβάτη μας, του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, αναδεικνύει την ανάγκη να κάνουμε αποτελεσματικότερες τις επιχειρήσεις μας και στο βουνό. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα, δεν έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία, ακόμα, για αεροδιασώσεις στο βουνό. Πρόκειται για κάτι το οποίο με ενδιαφέρει και προσωπικά, καθώς θεωρώ ότι τα βουνά μας είναι τόποι που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών για την άθληση, την ξεκούραση, τη διασκέδασή τους. Πρέπει, συνεπώς, να μην είναι απλά προσιτά, πρέπει να είναι και ασφαλή. Με σωστή σήμανση και με δυνατότητες να αντιμετωπίζεται γρήγορα κάθε ατύχημα το οποίο μπορεί να συμβεί εκεί. Και ακριβώς για αυτό εργάζεται ήδη μια ειδική επιτροπή που θα καταλήξει σε συμπεράσματα, σε ένα σχέδιο, στο οποίο και η συμμετοχή του ΕΚΑΒ, όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι κομβική.
Γνωρίζω, όμως, ότι πάνω από όλα διάσωση σημαίνει διασώστες. Όπως ξέρω και ότι η στιγμή δεν προσφέρεται για μεγαλόστομες εξαγγελίες, τις οποίες άλλωστε αποφεύγω. Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του Covid και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση.
Στους ανθρώπους, όμως, που καθημερινά βλέπουν πόσο γρήγορα τη χαρά της ζωής, μπορεί να διαδεχθεί η αγωνία του κινδύνου, θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας -όπως το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας- αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί -πρώτα από όλα- εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του.
Όλα αυτά, πάντως, δεν ανήκουν ούτε στην ώρα, ούτε στον τόπο. Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που χάσαμε στο καθήκον. Απευθύνουμε, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους που παρέλαβαν τη σκυτάλη του λειτουργήματός τους και ενεργοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις με σκοπό το ΕΚΑΒ να γίνει ακόμα αποδοτικότερο για τους ίδιους, αλλά και τους πολίτες στην υπηρεσία των οποίων άλλωστε μοχθούν οι διασώστες. Για να το πω διαφορετικά, μόνο έτσι θα κάνουμε ημέρα τιμής στο διασώστη κάθε μέρα του χρόνου.